De ce amânã femeia de azi sosirea unui copil?

23 Oct 2012


 

Intalnim tot mai des afirmatii de genul : “nu sunt pregatita sa am un copil acum, nu ma consider destul de matura pentru un asemenea pas …” sau “dorim sa ne mai bucuram de viata, iar in viitorul apropiat probabil ne vom gandi si la un copil” sau “voi intampina dificultati financiare pe termen lung daca decid sa renunt la locul de munca acum si sa fac un copil” s.a. Pe langa toate acestea, femeia de azi este tot mai mult in cautarea succesului, a independentei financiare devenind, astfel, tot mai reticenta in ceea ce priveste luarea deciziei de a avea un copil. Insa, cu toate acestea, acest pas poate fi un lucru minunat si motivant in viata fiecarei femei, tocmai pentru faptul ca este o schimbare care iti poate aduce echilibrul si stabilitatea dupa care tanjesti.

De ce amânã femeia de azi sosirea unui copil?


Cand vrem sa ne bucuram de o viata de calitate, e bine sa privim lucrurile in profunzime: putem avea succes sau o viata implinita daca luam in considerare toate aspectele care reusesc sa intregeasca acest fapt, iar sosirea unui copil face parte din viata noastra.

Pentru multe dintre femeile moderne, independenta, sentimentul de siguranta financiara reprezinta tinte necesare de atins si indispensabile pentru a se simti implinite, inainte de sosirea unui copil in viata lor. Pentru ele acestea compun calitatea vietii in care doresc sa-si educe si sa-si creasca candva copiii, lucru ce subliniaza ca exista, in fapt, nevoia sosirii copilului asociata nevoii de stabilitate oferita acestuia.

Care sunt cauzele invocate de tot mai multe femei in amanarea deciziei de a avea un copil?

Haideti sa punem lucrurile in balanta si sa cantarim greutatea dorintelor noastre!

“Sarcina- poate fi o provocare greu de asumat!” Sarcina pare a fi o etapa din viata femeii care, pe cat de frumoasa, pe atat de dificil de asumat. Greturi, stare de voma, dereglari hormonale, crestere in greutate, noptile obositoare par a fi lucruri inspaimantatoare pentru unele femei. Cu toate acestea, apare dorinta de a avea un mic ingeras in familie, care depaseste orice bariera mai sus mentionata. Sarcina are momentele ei dificile dar, daca analizam in profunzime, aceasta perioada poate fi una de regasire, de schimbare in care se nasc sentimente noi, ne apropiem de partenerul nostru, intarind legatura dintre noi, ne intemeiem o familie proprie, devenim persoane mult mai responsabile. E important ca o femeie sa nu priveasca sarcina in sine ca o perioada grea, ci ca pe o etapa din viata ei care o ajuta sa-si ridice caramida cu caramida un nivel de viata calitativ, mai ales cand vorbim despre aspectele ce tin de viata emotionala. Indiferent cand te decizi ca “a sosit momentul” ceea ce e bine sa retii este faptul ca acest pas te poate propulsa intr-o lume noua cu momente, bucurii si impliniri de care momentan nu te-ai bucurat.

“Nasterea in sine inspaimanta femeia!” Ore de contractii dureroase alaturi de ideea ca ar putea aparea complicatii, par a fi ganduri indepartate ale femeilor care nu accepta cu usurinta suferinta fizica. Insa, tehnologia si medicina au avansat din acest punct de vedere si ne ofera variate metode de a usura momentul nasterii, cu atat mai mult cu cat putem lua in calcul faptul ca organismul tanar se reface mult mai repede dupa orice modificare.
“Timpul liber- sacrificat!” Orele nedormite, alaptatul sau schimbatul scutecelor sunt ocupatiile evitate de unele  femei de azi. Insa, acest timp “sacrificat” isi modifica continutul devenind timp de calitate pentrecut cu familia. Statutul de mama te poate propulsa intr-o lume cu totul diferita de cea pe care azi o traiesti, o lume care detine secretele ce contribuie la succesul personal: familia, legatura emotionala, stabilitate, liniste, echilibru interior, sentimenul de implinire, sentimente noi care te motiveaza sa vrei mai mult de la viata.

“Partea financiara- compromisa!” Adio economii, adio concedii… Gandul ca venirea unui copil iti ingradeste veniturile si te obliga sa renunti la lucrurile pe care probabil ti le permiteai inainte, te determina sa te gandesti de doua ori inainte de a lua decizia de a deveni mama. Gradinita, scoala, medicii sunt doar cateva din problemele pe care si le ridica un cuplu atunci cand se gandesc la un copil. Insa, tocmai dorinta de a-ti mari familia te poate ambitiona sa fii mai perseverenta in dorinta de a avansa, de a te implica mai mult pentru a avea rezultate mai bune, te poate transforma intr-o persoana mult mai eficienta si asta pentru ca in lipsa unei motivatii permanente tindem sa “uitam” cat de important este sa luptam pentru a avansa sau a creste din punct de vedere profesional si personal. Viata profesionala devine, astfel, un pilon in viata noastra sustinut si mai ales mentinut cu sarguinta de sentimentul de siguranta financiara pe care sosirea unui copil il impune, astfel ca luptam mai mult, mai intens si mai perseverent pentru a fi ceea ce dorim.

“Instabilitate emotionala!” Depresii, gandul ca poate nu te descurci, sentimentul de responsabilitate si ideea ca viata ta va fi complet tulburata si niciodata cea dinainte, pot reprezenta serioase probleme pe care o femeie si le ridica. Dar, tocmai instabilitatea emotionala de care se tem atatea femei poate fi “alarma noastra interioara” care ne sileste sa iesim din acea stare si sa luptam pentru echilibru si pentru a deveni persoane sigure pe noi si increzatoare. Orice declin personal te intareste, iar stabilitatea emotionala vine odata cu dorinta de a dezvolta, de a deveni parinte responsabil si de a fi un model pentru copilul tau.

Cresterea unui copil implica multa responsabilitate si decizii serioase. Intr-adevar, e important sa stii cine sta cu copilul, cum iti petreci timpul cu sotul si familia, ca sa nu mai vorbim de cariera care, pentru mame, este suspendata pentru cel putin un an. Toate acestea, si multe altele, reprezinta reale impedimente si motive serioase de amanare a deciziei de a avea un copil, din punctul de vedere al multor femei. Insa, punand in balanta si cantarind experientele bune si rele, reusim sa intelegem faptul ca acest mic ingeras aduce cu el un bagaj plin de tot ceea ce inseamna construirea vietii din punct de vedere calitativ, eliminand orice bariere sau obstacole si aducand un echilibru si o liniste mult dorita.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.


Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/apachetmp/sessions) in Unknown on line 0