Cum sa incepi si sa mentii un buget (cashflow) al familiei

07 Mar 2012


 

Daca in prima parte a articolului nostru am discutat de ce este nevoie sa facem si sa tinem, cu incapatinare un cashflow personal, azi vom discuta despre modul in care ne putem antrena si disciplina sa facem acest lucru.

Spre exemplu, in SUA principala motivatie pentru care oamenii tin aceste bugete  este legat in primul rand de legislatie, de faptul ca trebuie sa justifice fiecare cheltuiala deductibila fiscal. Este posibil sa ne intalnim si noi cat de curand cu asemenea reglementari. Pana acolo insa haideti sa vedem cum se face acest lucru pur si simplu voluntar.

Buget

Cum sa incepi si sa mentii un buget (cashflow) al familiei


Iata mai jos cateva etape pe care le puteti parcurge, relativ usor si rapid pentru ca acest exceptional instrument de management financiar personal sa devina reflex cotidian:

  1. Adunati toate bonurile fiscale de pe parcursul unei zile. Acolo unde nu primiti bon (de exemplu la piata) memorati sau scrieti pe un notes cheltuielile efectuate.

Tip: daca aveti alocata o suma zilnica pentru cheltuieli cand plecati de acasa, la intoarcerea acasa, in locul banilor din portofel ar trebui sa aveti chitante care sa acopere suma de bani cheltuita.

  1. La finalul zilei transcrieti in formularul de cashflow (din calculatorul personal) toate cheltuielile efectuate pe baza bonurilor si a notitelor.  Durata acestei operatiuni nu este mai mare de 5-6 minute. Pentru un model rapid de buget al familiei faceti download aici
  2. Daca nu doriti sa deschideti fisierul de cashflow in fiecare seara, centralizati toate cheltuielile pe un caiet sau notes si transcrieti-le in calculator o data la 2-3 zile. In cazul in care aveti la dispozitie un smartphone, puteti folosi diverse aplicatii mobile pentru acest lucru.
  3. La finalul fiecarei luni faceti o analiza sumara a principalelor tipuri de cheltuieli sa vedeti care sunt ponderile fiecarei grupe majore de cheltuieli in totalul cheltuielilor lunare aceasta activitate nu ar trebui sa dureze mai mult de 20-30 de minute insa poate face minuni.
  4. La finalul anului calendaristic, odata cu analiza realizarilor pentru anul ce se incheie faceti si o analiza a modului si frecventei pe fiecare tip de cheltuiala. Pentru cei mai ambitiosi si tipicari recomand si o analiza grafica a evolutiei acestor cheltuieli si comparatii cu anii anteriori

Pentru cei care au trecut deja aceasta etapa recomand cateva situri de gestionare a cashflow-ului personal care va pot da mult mai multe instrumente de analiza (www.mint.com, www.wesabe.com, www.smartpig.com, www.cashbasehq.com,  etc.)

 

Va doresc spor la bani!

Eusebiu Burcas

Autor:

E-mail:
eusebiu@burcash.ro
Website:
http://www.burcash.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.