Cum sa fii mai ATENTA la copilul tau

10 Dec 2013


mama responsabilaCopiii au o mare nevoie de atentie din partea parintilor. Este o nevoie fundamentala pentru dezvoltarea lor si absolut justificata, nu? 🙂

Consideram de multe ori ca oferim mult timp si atentie copiilor nostri. Cateva aspecte insa merita luate in considerare ca sa-ti dai seama daca intr-adevar esti atenta la copilul tau sau esti doar prezenta.
a.Copiii nu au un simt prea dezvoltat al trecerii timpului si nici nu se uita la ceas sa vada cat timp petrec parintii lor cu ei. Ceea ce conteaza foarte mult la un copil este calitatea timpului petrecut impreauna. Daca esti in acelasi spatiu cu el, dar raspunzi frecvent la telefon, urmaresti ceva la TV sau esti cu ochii in laptop sau tableta, esti prezent fizic, dar nu atent. Si copilul tau deja de la varsta de doi ani va percepe aceasta diferenta.

b.Copiii sunt intr-un fel ca „vedetele”. Isi doresc publicitatea cu orice pret si „bad publicity is better than no publicity”. La fel si copiii nostri – atentia parintilor este ravnita si uneori nu conteaza daca ea este una pozitiva (parintele il lauda) sau negativa (parintele il cearta). Daca copilul tau face multe giumbuslicuri si are ceva „important” sa iti spuna excat cand vorbesti la telefon, sau se catara pe dulap fix cand te suna seful… foarte probabil ai „restante” la capitolul atentie acordata.

c.Fiecare varsta isi are problemele si lucrurile importante. Daca pentru este este important sa trimiti un mesaj de felicitare unui colaborator, sa raspunzi unui email al unui partener, sa vorbesti la telefon cu seful, pentru copilul tau este la fel de important sa potriveasca piesele la puzzle, sa iti arate ce a desenat, sa spuna cuiva ce a vazut la desene etc. Nu nesocoti importanta si relevanta a ceea ce incearca copilul tau sa comunice cu tine, comparand direct „problemele” lui cu problemele tale, ci raporteaza problemele fiecaruia la etapa de varsta. Daca facem asta in mod repetat, ne vom invata copiii sa nu mai vorbeasca cu noi, sa nu ne impartaseasca nimic (ca noi oriucm nu avem nici timp sa ii ascultam si avem inttodeauna probleme mai importante decat ale lor). Iar cand ei voi fi adolescenti sau tineri adulti, ne vom mira ca nu doresc sa vorbeasca cu noi.

Acestea fiind zise, ce poti face tu ca sa te asiguri ca esti cat mai mult atent, nu doar prezent si puiul tau simte asta?
a.Stabileste un timp al tau in care sa iti rezolvi problemele (telefoane, emailuri etc.) si un timp al vostru special in care esti atent doar la copil, telefonul e departe si pus pe silentios, TV si laptopul oprite.

b.Joaca-te cu copilul tau, aseaza-te pe jos langa el, alatura-te lui in ceea ce face. Nu incerca tot timpul sa ii arati cum se face corect sau mai repede. Pur si simplu jucati-va si bucurati-va unul de celalalt.

c.Mira-te de ceea ce face copilul tau, apreciaza ceea ce face bine (fara sa exagerezi) si verbalizeaza gandurile tale. Asa ii arati ca esti atent si vede si el asta, nu dar tu.

d.Spune-i cat iti place ceea ce ati facut, amintiti-va impreuna modul placut in care va petreceti timpul (mai ales atunci cand ai avut o zi plina si nu ai reusit sa fii atent la el).

e.Cand chiar nu poti fii atent la el, asigura-te ca isi petrece timpul in mod placut. Astfel, nici nu te va intrerupe, nici nu va resimti lipsa de atentie din partea ta.

Succes si intreaba-te intotdeauna: acum sunt atenta, sau doar prezenta?

Autor:

Managing Partner la PsyLife Clinic Dr. in Psihologie psiholog clinician, psihoterapeut specialist

E-mail:
adela_raluca2@yahoo.com
Website:
http://www.psylife.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.