Cum să explicam copiilor despre apă şi importanţa acesteia

05 Mar 2012


Apa – cum sa povestim copiilor despre ea

– Ce au în comun copacii,  hamsterii şi corpul tău? Te dai bătut?

– Aveţi nevoie de apă!

Toate fiinţele au nevoie de apă ca să supravieţuiască, nu contează dacă e apa dintr-o fântână, apă de ploaie, sau o mică sticlă ataşată la cuşca hamsterului.

Fără apă, corpul tău n-ar mai funcţiona cum trebuie. Apa reprezintă mai mult de jumătate din corpul tău, iar un om nu poate supravieţui fără ea mai mult de câteva zile. De ce? Corpul tău are multe treburi importante şi are nevoie de apă pentru multe dintre ele. De exemplu, sângele tău, care conţine multă apă, transportă oxigen la toate celulele din corp. Fără oxigen acele mici celule ar muri şi corpul tău nu ar mai funcţiona.

Apa se găseşte de asemenea în limfă, un lichid care face parte din sistemul tău imunitar, cel care te ajută să lupţi cu bolile. Ai nevoie de apă ca să digeri mâncarea, şi ca să mergi la baie. Este nevoie de apă pentru sucurile digestive, urină şi fecale. Şi poţi fi sigur că apa este ingredientul principal din transpiraţie, numită şi sudoare.
Pe lângă faptul că este o importantă parte din fluidele corpului tău, fiecare celulă depinde de apă ca să funcţioneze normal.

Corpul tău nu primeşte apă doar din apă. Orice lichid pe care îl bei conţine apă, dar apa şi laptele sunt cele mai bune alegeri. Multe mâncăruri conţin şi ele apă. Fructele conţin puţină apă, poţi să-ţi dai seama de asta dacă ai muşcat vreodată dintr-o piersică sau prună şi ai simţit sucul scurgându-se pe bărbia ta! Legumele şi ele conţin multă apă – îţi dai seama când tai într-o roşie mare din grădină, sau când ronţăi o tulpină crocantă de ţelină.

 

Consumul de apa la copii

Consumul de apa la copii

Câtă apa trebuie sa bem?

Din moment ce apa este atât de importantă, poate te întrebi dacă bei destulă. Nu există nicio cantitate magică de apă pe care copiii trebuie s-o bea în fiecare zi. De cele mai multe ori, copiilor le place să bea ceva la masă şi ar trebui cu siguranţă să bea atunci când le este sete. Dar când este cald afară sau faci exerciţii fizice, o să ai nevoie de mai multă apa. Fii sigur că bei apă în plus atunci când este cald afară, mai ales dacă faci sport sau exersezi.

Când să bei apa este de-asemenea important. Dacă te duci la antrenament sau la joaca, bea apă înainte, în timp ce te joci  şi după joaca. Nu uita să ai o sticlă cu apă la tine. Nu te poţi juca atunci când te gândeşti tot timpul cât de sete îţi este!
Când corpul tău nu are destulă apă, eşti deshidratat. Deshidratarea te poate împiedica să fii cât de rapid şi isteţ ai vrea tu să fii. Deshidratarea severă te poate îmbolnăvi. Aşa că ţine sticla cu apă la îndemână când se încălzeşte afară! Nu numai că apa luptă cu deshidratarea, dar este revigorantă şi nu are calorii.

Corpul tău te poate ajuta să fii hidratat ajustând cantitatea de apă din sistemul tău. Corpul poate să păstreze apa cât mai mult timp posibil atunci când nu este destulă în corp, sau să scape de ea atunci când este în exces. Dacă pipi a fost vreodată galben deschis, corpul tău scăpa de apa în exces. Când pipi este galben foarte închis, încearcă să păstreze apa, aşa că este probabil un moment bun să bei apă.

Îţi poţi ajuta corpul prin a bea apă atunci când îţi este sete şi prin a bea apă în plus când este cald afară. Corpul tău va fi în stare să funcţioneze bine şi te vei simţi grozav!

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.