Cum protejăm copiii de înțepăturile de artropode (partea 1)

30 May 2012


Ce sunt artropodele?

Artropodele sunt cele mai răspândite animale nevertebrate conținând un număr impresionant de specii dintre care fac parte și arahnidele (păianjeni, căpușe) dar și insectele (țânțari, albine, viespi, furnici, muște, purici, etc). Deseori, în limbajul uzual, nu cel de specialitate numim insecte toate organismele nevertebrate, indiferent de specia din care face parte. În lunile de vară înțepăturile și mușcăturile produse de artropode sunt foarte frecvente și le creează copiilor un real disconfort. Cele mai frecvente sunt cele produse de țânțari și căpușe dar și leziunile produse de muște, albine, viespi, furnici, purici.
Ce sunt artropodele?

Țânțarii și căpușele se hrănesc cu sângele mamiferelor printre care și omul. Căpușele sunt artropode, înrudite cu păianjenii, trăiesc în iarbă dar și în blana și părul mamiferelor (câini, pisici, iepuri etc).

Albinele și viespii nu înțeapă în mod obișnuit, cu excepția situațiilor în care se simt atacate. În timpul înțepăturii acestea inoculează venin ce conține proteine (pot declanșa reacții alergice grave persoanelor predispuse). Albina poate înțepa o singură dată deoarece își pierde acul cu această ocazie și apoi moare; acul trebuie îndepărtat cât mai repede pentru a reduce cantitatea de venin injectată. Îndepărtarea acestuia se face prin răzuirea pielii și nu apăsând cu degetele de o parte și de alta a lui deoarece crește cantitatea de venin eliberată în piele. Atunci când copilul a fost înțepat pentru că a deranjat un stup, îndepărtați copilul cât mai repede de acesta deoarece albinele, atunci când înțeapă, elimină un feromon ce atrage celelalte albine. În cazul viespilor înțepăturile sunt multiple deoarece, spre deosebire de albină, nu își lasă acul la locul înțepăturii.

 

Leziuni produse de mușcătura/înțepătura artropodelor

Cum protejăm copiii de înțepăturile de artropode

  • De cele mai multe ori leziunile nu sunt periculoase: se produce doar înroșirea și tumefierea pielii din jur, durere și mâncărime a acelei zone, infecția locală este posibilă dacă pielea este zgâriată. Tratamentul cu antihistaminice timp de 3-5 zile reduce mâncărimea; roșeața și inflamația locală sunt diminuate de aplicarea cortizonului local sau administrarea lui pe cale orală. Aplicarea gheții (nu direct pe piele ci pin intermediul unui material textil – prosop) reduce inflamația locală, aceasta se aplică timp de 15-20 de minute pe oră, în primele 6 ore și este utilă în special în cazul înțepăturilor de viespe sau albină. După înțepătura de țânțar și albină pielea poate fi mai inflamată a doua și a treia zi decât imediat după înțepare. Pielea trebuie menținută curată pentru a evita infecția. Infecția pielii se produce datorită folosirii unghiilor murdare pentru grataj, când apare suprainfecția pielea este intens inflamată, cu secreții purulente; necesită tratament antibiotic.
  • Sunt posibile și reacții alergice grave – anafilaxie, copilul având imediat după ce este înțepat probleme respiratorii, pielea devine roșie, copilul acuză durere de cap, este amețit sau devine inconștient. Este necesar ajutorul medical calificat imediat (telefon 112).
  • Artropodele pot transmite infecții virale sau bacteriene. Înțepătura țânțarului nu este periculoasă în sine dar țânțarul poate fi vector pentru multe microorganisme care trăiesc în corpul lui și care sunt inoculate în organism în momentul înțepăturii: cel mai frecvent sunt virusuri care pot determina meningoencefalite, encefalite dar și agentul cauzator al malariei (în România există doar cazuri izolate). Căpușele inoculează la locul mușcăturii atât bacterii care produc Boala Lyme (Borelioza) dar și alte infecții bacteriene rare în țara noastră, cât și virusul encefalitei de căpușă responsabil de meningită, meningoencefalită sau encefalită. În cazul muștelor este posibilă transmiterea unor boli digestive bacteriene deoarece muștele trăiesc cu prepondereanță în jurul gunoaielor.

Ce atrage artropodele/insectele?

Modul în care acestea își aleg victima nu este pe deplin înțeles. Cei mai bine studiați sunt țânțarii care își caută hrana folosindu-se de vedere, de căldura și mirosul emis de corpul uman. În timpul zilei țânțarii sunt atrași și de mișcările copilului și de hainele de culoare închisă. Dioxidul de carbon și acidul lactic eliminate prin piele atrag țânțarii de la o distanță de 30 m iar căldura și umezeala corpului, mirosul produs de transpirație și descompunerea bacteriilor de pe piele, mirosul floral al parfumului, loțiunile, săpunul și produsele folosite pentru aranjarea părului atrag țânțarii.
Cum putem ține artropodele/insectele departe de copii?

Sfătuiți copilul să evite zonele în care insectele se aglomerează: prezența gunoiului atrage muștele, bălțile vechi și apa stătătoare atrage țânțarii care sunt activi în special dimineața și seara, florile, dulciurile atrag albinele și viespii.

Jocul copiilor în afara casei nu trebuie limitat deoarece este necesar dezvoltării acestuia dar putem face mediul mai prietenos pentru copil prin aplicarea insecticidelor în mediul în care se joacă acesta. Dacă în zona de joacă a copilului pot fi prezente artropodele, îmbrăcămintea acestuia trebuie să fie adecvată: pantaloni lungi, acoperiți de șosete, cu textură mai deasă deoarece țânțarii pot mușca și prin intermediul țesăturilor fine, pantofi închiși, fără orificii, toate hainele trebuie să fie de culoare deschisă. Se evită folosirea săpunurilor, a cremelor cu mirosuri intense deoarece atrag insectele.

Nu există niciun produs care odată înghițit împiedică apropierea artropodelor: usturoiul, drojdia de bere, vitamina B1 nu ne protejează de înțepăturile sau mușcăturile acestora. Nu sunt utile nici brățările impregnate cu diverse substanțe, aparatele cu ultrasunete și dispozitivele electrice proiectate pentru a ține la distanță insectele.  În schimb există substanțe care, aplicate pe piele sau pe haine, nu permit apropierea acestora (se numesc și repelenți). Aceste substanțe îndepărtează artropodele care mușcă (țânțari, căpușe, muște, purici) dar nu și cele care înțeapă – albine și viespi. Nu s-a găsit până în prezent repelentul ideal dar există substanțe care acționează împotriva mai multor specii. Pentru a fi eficient repelentul trebuie să fie volatil ca să mențină o concentrație suficientă a vaporilor la suprafața pielii, dar evaporarea să nu fie foarte rapidă pentru a nu își pierde repede eficiența. Repelenții sunt mai puțin eficienți dacă sunt îndepărtați prin: frecarea hainelor de piele, de către apă (ploaie), vânt sau temperatura crescută. Copilul nu poate fi acoperit în totalitate de aceste substanțe: orice zonă rămasă fără repelent poate fi atacată de artropode motiv pentru care evitarea zonelor cunoscute ca fiind parazitate și purtarea hainelor adecvate este necesară chiar dacă avem la îndemână repelenți.

Aceste substanțe se găsesc sub formă de loțiuni, creme, spray-uri, șervețele impregnate cu substanța activă și sunt eficiente doar în apropierea pielii pe care sunt aplicate. Se aplică doar pe pielea expusă insectelor, nu sub haine prin care acestea nu pot înțepa sau mușca. Pentru a aplica substanța pe față nu se recomandă pulverizarea directă pe piele ci se pune substanța pe palme ulterior se aplică de pe palme pe tegumentul feței, pentru a evita contactul cu ochii și gura. Copiilor nu li se aplică astfel de substanțe pe mâini datorită riscului de contact ulterior al acesteia cu ochii, gura sau organele genitale. Pot avea efecte toxice dacă absorbția lor prin piele este crescută în caz de inflamații, răni, zone iritate sau cu eczemă sau substanța respectivă este înghițită accidental. Citirea etichetei produsului este absolut necesară deoarece oferă informații privind vârsta minimă a copilului pentru care poate fi folosit și durata de acțiune în funcție de tipul de artropod pe care vrem să il evităm.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.