Cum protejăm copiii de înțepăturile de artropode (partea 2)

30 May 2012


Substante utilizate impotriva artropodelor

Există două tipuri de substanțe care nu permit artropodelor să se apropie: substanțe chimice și biologice, cele chimice fiind mult mai eficiente decât cele derivate din substanțe naturale.

Cum protejăm copiii de înțepăturile de artropode

Repelenți chimici:

 • DEET sau nn-dietil-toluamidă, este cea mai veche substanță folosită (din 1957) și, în același timp, cea mai eficientă. Este utilă împotriva multor artropode (țânțari, căpușe, purici) dar nu și împotriva albinelor sau viespilor. Se găsește în compoziția unor produse existente pe piața românească dintre care: AUTAN spray Family care (15%), AUTAN Tropical protecție de lungă durată (25%) acestea nefiind singurii repelenți pe bază de DEET comercializați. Cu cât concentrația substanței este mai mare cu atât timpul de acțiune este mai îndelungat, o concentrație de 10% are efect timp de 1-2 ore, 30% se folosește atunci când copilul este expus 4-5 ore. Există diferite produse care, deși concentrația DEET nu este foarte mare, eliberea substanței este mai lentă și efectul este de durată mai lungă motiv pentru care citirea recomandărilor de pe etichetă este obligatorie înainte de aplicare. Academia Americană de Pediatrie nu recomandă aplicarea DEET pe pielea copiilor mai mici de 2 luni, în timp ce Societatea Canadiană de Pediatrie recomandă aplicarea DEET doar peste vârsta de 6 luni. Societatea Canadiană de Pediatrie recomandă utilizarea DEET în concentrație de 10%, o aplicație /zi la copilul mai mic de 2 ani, maxim 3 aplicații pe zi la copilul 2-12 ani din aceeași concentrație, copilul peste 12 ani poate folosi DEET 30%; Academia Americană de Pediatrie recomandă folosirea DEET cu concentrație mai mică de 30% indiferent de vârstă. Concentrații mai mari pot folosi adulții care sunt într-o zonă cu aglomerare mare de căpușe sau țânțari, dacă nu este posibilă reaplicarea frecventă, sau condițiile climaterice – ploaia sau umezeala extremă determină evaporarea rapidă a substanței (de exemplu în cazul călătoriilor în păduri tropicale sau a soldaților).

Aplicarea simultană a DEET și a cremelor de protecție solară reduce la 1/3 eficiența protecției față de razele solare necesitând aplicarea repetată a cremelor de protecție solară. Nu sunt recomandate cremele/loțiunile ce conțin atât DEET cât și factor de protecție solară deoarece reaplicarea DEET se face doar dacă acesta devine ineficient pentru a evita riscurile toxice. Se aplică mai întâi crema de protecție solară apoi, după 30 de minute DEET.

După ce copilul ajunge acasă DEET va fi spălat de pe tegument, mai ales dacă se va reaplica în zilele următoare. O parte din DEET se poate absorbi prin piele și este complet eliminată în interval de 12 ore. Absorbția este mai mare dacă se aplică o perioadă îndelungată concentrații mari de DEET. Reacțiile adverse secundare aplicării de DEET sunt produse mai frecvent de utilizarea lui incorectă decât de accidente:

 • Efecte locale la nivelul pielii: roșeață, iritație, senzația de arsură, apar în cazul aplicărilor repetate sau a folosirii concentrațiilor mari (peste 75%). Dacă apar aceste reacții se întrerupe aplicarea DEET și se spală pielea cu apă și săpun
 • Reacții sistemice, generale: sunt produse datorită absorbției prin piele a DEET sau înghițirii lui; poate produce confuzie, amețeală, slăbiciune musculară, convulsii, comă, grețuri, vărsături, modificări ale tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Apar în cazul aplicărilor repetate, a concentrațiilor mari, pe pielea cu leziuni anterioare, acoperirea cu haine a zonelor pe care s-a aplicat DEET îi crește absorbția
 • Pentru a evita reacțiile adverse sunt utile următoarele:
  • Citiți eticheta produsului înainte de folosire
  • Folosiți concentrații reduse: produsele cu concentrație 30% sunt la fel de eficiente ca și cele cu concentrații mai mari (există soluții cu concentrații cuprinse între 4-100%)
  • Aplicarea unui strat subțire de DEET este eficientă timp de 4-8 ore
  • Substanța se aplică doar pe pielea fără leziuni
  • Purtarea pantalonilor lungi și a bluzelor cu mânecă lungă reduce suprafața pe care se va aplica DEET, soluția nu se aplică sub haine
  • Nu se aplică pe mâinile copiilor care ar putea introduce substanța în gură sau ochi
  • Nu se folosește în cazul copiilor mai mici de 2 luni

DEET degradează materialele plastice (rama ochelarilor, cureaua ceasului), vâscoza, vinilin, hainele din piele, spandex-ul și suprafețele lăcuite motiv pentru care se recomandă evitarea contactului cu acestea. Nu are efecte asupra bumbacului, lânii, nylon-ului.

 • Picaridin sau Icaridin (Piperidine) nu permite contactul cu pielea al țânțarilor, căpușelor și muștelor. Are eficiență asemănătoare cu DEET dar toxicitate mai redusă, nu are mirosul neplăcut al acestuia și nu irită pielea. Nu se recomandă copiilor mai mici de 2 ani. Academia Americană de Pediatrie recomandă utilizarea concentrațiilor de 5-10%. Până în 2005 singurul repelent recomandat de Centrul American pentru Controlul Bolilor  (CDC) a fost DEET, din 2005 s-au recomandat ca repelenți pentru țânțari și picaridinul respectiv uleiul de lemon- eucalipt și uleiul de soia 2%. Icaridinul se găsește sub mai multe forme: soluții alcoolice, aerosoli, emulsii, stick-uri. Icaridin sau Picaridin a fost evaluat de OMS, este patentat în Europa din 2008 (de către European Patent Office), în Canada din 2011. Se mai numește Byrepel sau KBR 3023. În magazinele din românia este comercializat sub formă de AUTAN protection plus Icaridin 20% dar și în compoziția altor produse
 • PMD sau p-menthane, 3,8-diol este echivalentul sintetic al uleiului de lemon-eucalipt, o specia de eucalipt folosită pentru a împiedica apropierea artropodelor de piele. Uleiul de lemon – eucalipt sau varianta sintetică PMD oferă protecție asemănătoare cu DEET. Nu se recomandă copiilor mai mici de 3 ani. Pe piața românească există HELPIC spray împotriva țânțarilor conținând p-Menthan – 3,8 Diol 10%  adică PMD, dar și alte produse

Biopesticide

 • IRS 3535 sau acid 3-N-butyl-N-acetyl aminopropionic este folosit în Europa de peste 20 de ani pentru protecție împotriva țânțarilor, a căpușelor și a muștelor dar numeroase studii au demonstrat o eficiență de doar 25% din cea a DEET.

Repelenți pe bază de plante: au fost testate mii de plante dar niciuna nu a dovedit o activitate similară cu cea a DEET; unele au totuși efect repelent. Uleiurile esențiale din citronella, soia, cedru, lămâiță, busuioc, geranium, lavandă, pin, scorțișoară, rozmarin, ienibahar au efect timp de câteva minute până la 2 ore.

 • Uleiul de citronella maschează mirosul produs de prezența CO2 și acidul lactic de la nivelul pielii; este folosit împotriva țânțarilor, nu este recomandat în cazul căpușelor. Efectul durează în medie 20 de minute, depinde de produsul utilizat. Există puține studii privind eficiența acestuia. Se recomandă reaplicarea la interval de 1 oră. Utilizarea candelelor cu ulei de citronella reduce numărul țânțarilor din mediu dar nu și contactul acestora cu pielea. Pe piața românească există produsul HELPIC spray împotriva căpușelor 12,5% Citriodiol (conține  Citronella și Geraniol  adică ulei esențial de trandafir)
 • Uleiul de soia 2% este utilizat ca repelent în combinație cu uleiul de geranium și cocos; se folosește în Europa de câțiva ani. Testele au evidențiat o perioadă de protecție mai lungă decât în cazul citronella, este eficient 3,5 ore în cazul țânțarilor. Ne se recomandă în cazul căpușelor.
 • Uleiul de eucalipt: se folosește în China din 1978, se comercializează și în Europa, iar din 2002 și în SUA. Prin distilarea uleiului de lemon eucalipt obținut din frunze se produce PMD, adăugat în aprilie 2005 ca și repelent alături de DEET și Picaridin, de către CDC. Timpul de acțiune este ceva mai mic decât al DEET (oferă protecție timp de 2-5 ore) dar și toxicitatea este mai mică; produce iritație importantă în contact cu ochii. Nu se recomandă copiilor mai mici de 3 ani.

Insecticide

 • Permethrin este un insecticid piretroid. Nu este repelent ci insecticid de contact: are efect toxic asupra sistemului nervos al insectelor ceea ce duce la moartea acestora. Este eficient împotriva țânțarilor, a căpușelor, muștelor, a puricilor și păduchilor. Toxicitatea este mică, se absoarbe puțin prin piele și este rapid metabolizat de către esterazele din piele și sânge. Spray-ul cu permetrin se aplică pe haine, șosete, pantofi sau corturi și echipamente de camping, plase de țânțari dar nu pe piele. Aplicarea de haine se face în afara casei, timp de 30-45 de secunde (până când materialul se umezește), hainele pot fi purtate doar după 2-4 ore, după ce sunt uscate. Efectul rămâne timp de 2 săptămâni, nu produce pete, este rezistent la acțiunea căldurii și a soarelui și chiar la câteva spălări. Hainele pentru „outdoor adventure” sunt deja impregnate cu Buzz OFF ce conține permethrin. Combinația haine impregnate cu permethrin – DEET pe piele creează o barieră foarte eficientă evitându-se mușcăturile de țânțar chiar și în zonele cu aglomerare foarte mare a acestora. Hainele impregnate cu permethrin omoară căpușele Ixodes, vectori ai bolii Lyme. Permethrin-ul se folosește și pentru a reduce populația de insecte din afara casei  (sub formă de soluție pulverizată sau benzi impregnate care se ard)

După revenirea copilului dintr-o zonă unde a putut fi expus la căpușe se verifică prezența acestora pe piele, inclusiv pielea capului și se îndepărtează cu ajutorul dispozitivelor speciale sau a pensetei. Pe căpușă nu se aplică nicio substanță (acetonă, lac de unghii, etc) deoarece acestea pot crește cantitatea de salivă infectată eliminată de căpușă în piele. Dacă au fost aplicate substanțe care nu permit apropierea artropodelor (repelenți), pielea copilului se spală, în totalitate, cu apă și săpun, mai ales dacă și în ziua următoare se vor aplica astfel de substanțe. Hainele pe care au fost aplicate se spală, de asemenea.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

2 Răspunsuri

 1. Amy Jo (însărcinată)

  Este un articol foarte bun, dar avand in vedere ca mai toate substabtele prezentate au un anumit grad de toxicitate si mai toate sunt nerecomandate copiilor sub 2 sau 3 ani, ce putem pana la urma folosi pentru copilasii care au sub 2 ani?

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Dr. Daniela Dreghiciu:
   Uleiul de citronella poate fi folosit ca şi repelent pentru copiii mai mici de 2 ani, acţionează mascând mirosul produs de eliminarea de dioxid de carbon şi acid lactic de la nivelul pielii. În ţara noastra se comercializează în farmacii ulei de citronella şi ulei esenţial de trandafir (unul dintre produse este HELPIC spray 12,5% Citriodiol). Repelenţii pe bază de plante trebuie aplicaţi pe piele mai frecvent decât cei pe bază de substanţe chimice, la interval de maxim 2 ore.
   Mai mult, nu ignoraţi regulile generale privind îmbracamintea copilului, descrise în prima parte a acestui articol.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.