Cum le explicam copiilor despre sex?

19 Nov 2012


 

Cum le explicam copiilor despre sex?

Potrivit anchetei efectuate de catre O.N.U. in anul 1998, s-a confirmat ca incurajarea educatiei sexuale la copiii cu varste cuprinse intre 2 ani – 18 ani a adus multe privilegii si avantaje atat copiilor cat si familiilor acestora. S-a demonstrat ca in urma acestei educatii sexuale, majoritatea copiilor au fost feriti de un raport sexual prematur, ca au avut parte de un numar mai mic de parteneri sexuali, s-au confruntat cu mai putine sarcini neplanificate si mai putine boli cu transmitere sexuala.

  Cel mai important rol  in educatia sexuala a copiilor il joaca familia.
Imaginati-va ca avem un sens giratoriu care reprezinta adultul matur sexual, de la sensul giratoriu pleaca o multime de drumuri care reprezinta grupul adolescentilor. Aceste drumuri se bifurca in altele mai marunte care desemneaza clasa copiilor de gimnaziu, urmate de drumurile celor din clasele primare. Undeva mai departe, pe drumuri neasfaltate se afla copiii de varsta gradinitei. Trebuie sa stim ca aceste drumuri nu sunt intotdeauna drepte si line, fara obstacole sau asfaltate. Unii copiii merg inainte, altii inapoi, unii se opresc mai mult timp inainte sa se hotarasca pe ce drum sa o ia. Cateodata, toate aceste aspecte se intampla din lipsa de educatie sexuala sau de experiente pozitive in viata.

Aici intervin parintii! Stim cu totii ca aceste subiecte despre evolutia sexuala, despre sex sau despre organele genitale sunt “subiecte tabu” pentru multi dintre parinti! Este foarte important sa discutam si cu proprii nostrii copii despre organele genitale, care fac parte din corpul nostru si nu avem de ce sa ne ferim sa le spunem pe nume, despre cum au venit ei pe lume, despre primul raport sexual si sa fim capabili sa le raspundem la toate intrebarile la care ei cauta raspunsuri. Atunci ne putem numi cu adevarat adulti maturi sexuali.

 

Aceste discutii trebuiesc purtate si tinute in familie, intr-o atmosfera cat mai relaxata, recurgand la umor si la toate calitatile de ascultator pe care stiti ca le posedati. Fiecare varsta isi va primi informatia pe masura capacitatii de intelegere si de dorinta de a cauta raspunsuri, in functie de situatia in care va aflati. Ei pot pune o intrebare de genul: “Ce este sexul?” si dupa ce primesc raspunsul pot intreba sau indica o reteta de prajitura vazuta intr-o revista. De aici putem deduce ca inca nu este pregatit pentru informatia primita. Un alt exemplu bun: “Ce este orgasmul?”. Raspunsul poate fi de tipul unei tensiuni crescande atunci cand iti vine sa stranuti, eliberandu-te de ea prin stranut.
De cele mai multe ori ne este mai usor sa vorbim cu prietenii, cu colegii, cu copiii colegilor sau prietenilor nostri, dar de ce nu si cu copiii nostri? Nu credeti ca mai bine ca ei sa afle despre aceste lucruri de la noi decat de altundeva, unde informatia primita sa fie eronata?

VORBITI DESPRE SEX CU COPIII DUMNEAVOASTRA!

Badea Anca Cristina

Psiholog Clinician

 

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.