Cum il pregatim pe cel mic pentru venirea pe lume a fratiorului

26 Mar 2012


 

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil, presupune adaptare, schimbare, atat din partea parintilor cat si din partea primului copil. Aflarea vestii ca va aparea un fratior, are impact divers in functie de varsta copilului.

Cei foarte mici, s-ar putea sa nu inteleaga faptul ca mami are in burtica un bebelus, pana in momentul in care burtica incepe sa se vada. Pentru multi insa, bebelusul nu este real, decat in momentul in care s-a nascut si il vad.
In functie de varsta pe care cel mic o are, puteti sa il implicati si pe el in luarea deciziilor cu privire la alegerea numelui fratiorului, decorarea camerei, alegerea jucariilor.

Pregatirea momentului nasterii

In acest sens exista doua abordari diferite:

  1. Pe de o parte, daca pentru tine este traumatic sa lipsesti doua sau trei zile de acasa, fara ca cel mic sa stie unde esti, pentru a facilita buna desfasurare a lucrurilor, du  copilul sa vada spitalul si explica-i ca in curand mama va veni acolo sa stea cateva zile. In acest fel, spatiul ii va fi familiar, nu ceva de care sa ii fie frica, in momentul in care vine sa te viziteze.
  2. Pe de alta parte, daca cel mic are mediul lui de acasa in care este fericit, are suportul emotional, rutina lui, nu este necesar sa le modifici, ci sa lasi lucrurile sa decurga in mod natural, intalnirea cu fratiorul se va face in momentul ajungerii tale acasa.

Cum il pregatim pe cel mic pentru venirea pe lume a fratiorului

Momentul intalnirii

Dupa nastere, in mometul in care cel mic va vede pe tine si bebelusul acasa sau la spital, concentrati-va atentia pe el, iubiti-l si imbratisati-l si explicati-i ca de acum inainte va avea un fratior mai mic, pe care o sa il duceti acasa si pe care o sa il ingrijiti impreuna. Daca te vede cu noul fratior in brate, exista posibilitatea sa aiba sentimente de abandon si plans spontan, deoarece nu intelege foarte bine ce se intampla.

Incerca sa eviti interactiunile negative dintre copil si nou nascut prin utilizarea frecventa a cuvantului “Nu”: “Nu pune mana pe bebelus!”, “ Nu ii lua sticluta cu lapte!” Fa ca apropierea dintre cei doi sa fie treptata, prin colaborare, cu multa iubire si afectiune din partea voastra. Cere ajutor din partea lui – cel mic poate sa-ti ofere ajutor atat cat poate la varsta lui; poate sa te ajute cu bebelusul  cand ii faci baita, sa ii cantati impreuna cand e agitat, sa il plimbati.
Daca observati ca exista o usoara gelozie din partea copilului pentru fratior (chiar daca cel mic nu a achizitionat limbajul si inca nu se poate exprima, asta nu inseamna ca el nu simte furie, gelozie, tradare) voi, parintii, puteti sa il incurajati sa isi exprime emotiile pentru ca ma tarziu aceste sa nu duca la actiuni violente. Incercati sa creati momente speciale, sa faceti din nou activitatile pe care le faceati inainte si ii placeau. Cea mai buna metoda pentru a va manifesta dragostea pentru cel mic este sa ii acordati timp, atentie, afectiune..

Exista posibilitatea ca in perioada de adaptare a copilului cu noul fratior sa apara regresia – adica poate sa ceara din nou sticla cu lapte sau biberonul, sa ude patutul. Asta se intampla datorita faptului ca doreste si el sa fie in centrul atentiei voastre.

Vor aparea situatii de genul: „al meu si al tau”. Hainutele, jucariile folosite de cel mic vor fi pregatite pentru fratior. Daca apare reactia: „Asta e a mea si nu vreau sa o dau!”  trebuie explicat cu calm: „Acum tu ai crescut nu mai ai nevoie de ea/el, a venit momentul sa o dam fratiorului”. De obicei aceasta tehnica depinde de abilitatea copilul de a intelege negocierea.

Cand veti primi vizite din partea cunostiintelor, lasati-l pe cel mic sa isi prezinte fratiorul, sa va ajute la deschiderea cadourilor, in acest fel il implicati si pe el si nu se simte exclus.

De multe ori parintii uita ca primul lor copil are nevoie, de asemenea, de atentia, timpul si iubirea voastra.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.