Cum alegem suzeta? Sfaturi utile pentru proaspata mamica (partea II)

06 Mar 2014


mama responsabilaSuzeta trebuie să se adapteze formei gurii copilului și să lase suficient loc pentru a permite mișcarea limbii în timpul suptului, să fie suficient de moale și flexibilă pentru ca presiunea exercitată pe cerul gurii să fie mică.Apărătoarea pentru buze trebuie să fie moale și convexă, pentru a lăsa buzele să stea în poziție confortabilă. Și trebuie să fie suficient de mare pentru ca suzeta să nu intre complet în gura copilului – risc de asfixie. Orificiile acesteia sunt importante pentru aerisirea pielii și pentru a permite salivei să se scurgă în exterior. În absența acestor orificii saliva rămâne intre piele și suzetă și produce iritații. Suzetele pot avea formă rotundă sau teșită (ortodontică), dimensiunile fiind pentru copii mai mari sau mai mici de 6 luni. Cumpărați pentru început ambele forme de suzete și oferiți-le copilului deoarece el poate avea preferință pentru una sau cealaltă.
Suzeta ortodontică are gâtul teșit pentru a permite închiderea gurii copilului, similar suptului la sân. Corpul suzetei este plat și concav pentru a lăsa limba în poziție corectă în timpul suptului iar presiunea exercitată de limbă se transmite uniform la palat (cerului gurii) ajutând la dezvoltarea lui corectă. Suzetele sunt prevăzute cu o supapă ce permite ieșirea aerului din interiorul ei în timpul suptului. Dacă suzeta devine plată datorită blocării acestei supape – trageți de vârful suzetei pentru a încerca să deblocați supapa – dacă nu reușiți suzeta trebuie înlocuită.

Suzeta rotundă imită sânul mamei dar trebuie să ținem seama că forma mamelonului se schimbă în timpul suptului, deci și suzeta rotundă ar trebui să fie suficient de flexibilă pentru a permite mișcările de supt ale limbii.

Nu există pericolul deformării dinților sau a maxilarului dacă suzeta este pusă invers în gura copilului – în scurt timp copilul o întoarce singur în poziția corectă sau o scuipă. Sugarii scuipă suzeta și dacă aceasta este prea mică sau a fost obișnuit cu o suzetă rotundă după care se oferă una ortodontică.

Suzeta pentru somn se termină cu un scut, pentru a nu presa gura copilului dacă se interpune între pat și gură. Suzeta pentru calmare nu se termină cu un scut ci cu un inel de care se fixează dispozitivele de prindere. Nu există diferențe în ceea ce privește forma, mărimea sau elasticitatea lor.
Latex sau silicon? Suzeta din latex (cauciuc natural) este mai rezistentă la mușcături, mai durabilă și mai elastică și este utilă în special copiilor care au deja dinți. Se degradează însă la lumină, iar îngălbenirea latexului este un semn de degradare – suzeta trebuie schimbată la interval de 1-2 luni. Este posibilă alergia la latex.Suzeta din silicon este confecționată dintr-un material sintetic rezistent la căldură dar care se rupe ușor – imediat ce suzeta este mușcată trebuie înlocuită deoarece apar repede alte fisuri, bucăți din suzetă putând fi aspirate ușor în plămâni.Normele internaționale nu permit folosirea policarbonatului în confecționarea suzetelor, material care degajă bisfenol A (BPA).

 

Renunțarea la suzetă se face treptat, începând cu vârsta de 1 an. Este mai simplu și mai ușor să se renunțe la suzetă atunci când copilul este suficient de mic pentru a nu ști să protesteze vehement și să negocieze făcând din asta un coșmar.Explicați copilului că este mare și nu mai are nevoie de suzetă, că aceasta pleacă la copiii mai mici sau la zâna suzetelor. Citiți copilului povești despre suzete care pleacă de la copiii mari. Nu umiliți copilul, în special în public, și nu pedepsiți copilul ca să renunțe la suzetă! Pe lângă suferința pe care i-o produceți copilul va încerca să găsească un substitut al suzetei atunci când nu renunță de bunăvoie la ea. Este mai util să oferiți copilului un cadou, să lăudați copilul și sa-i explicați că sunteți mândru că acum a crescut și a dat suzeta copiilor mai mici. Faceți totul treptat, mai întâi lăsați-l să folosească suzeta doar la culcare și apoi renunțați complet la folosirea ei.

Medicii oferă părinților informații privind utilizarea corectă a suzetei dar decizia de a o folosi aparține părinților, în acest moment neexistând suficiente dovezi științifice pro sau contra acestei practici.

 

Va invitam sa cititi prima parte a articolului cu sfaturi pentru proaspetele mamici privind utilizarea suzetei.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.