Copilul-pasager – efectele utilizarii incorecte a centurii de siguranta asupra copilului tau

03 Jul 2013


In articolul anterior privind siguranta copilului tau in timpul calatoriei am analizat diferitele tipuri de siguranta in functie de varsta si intaltime.

Azi vom discuta despre utilizarea incorecta a sistemelor de siguranta din masina si consecintele asupra sanatatii copilului tau.
Utilizarea  incorectă a centurii de siguranță produce leziuni serioase ale coloanei vertebrale și  abdomenului:

  • bazinul copilului nu este suficient dezvoltat pentru a menține centura de siguranță în poziția corectă;
  • copiii au tendința de a se sprijini cu genunchii îndoiți peste marginea banchetei îndepartându-se astfel de spatarul scaunului, pentru a sta mai comod, ceea ce duce la ridicarea porțiunii orizontale a centurii de siguranță;
  • centura comprimă organele din abdomen împotriva coloanei vertebrale lombare și aplică, în același timp, o forță considerabilă asupra coloanei vertebrale putând-o leza.

Atunci când copilul este suficient de mare pentru a folosi centura de siguranță a adultului, acesta va utiliza doar centura aplicată peste umăr și șolduri, nu alte tipuri de centură. Centura de siguranță este obligatorie atât în cazul locurilor laterale cât și a celui din centrul banchetei din spate a mașinii.

Centura de siguranta pozitionata incorect

În cazul copiilor care ocupă locul din centrul banchetei din spate a mașinii riscul de producere a leziunilor este cu 81% mai mic dacă acesta poartă centură peste umăr și pelvis comparativ cu cei ce poartă centura doar peste pelvis (rezultate mai bune în cazul leziunilor abdominale). Toți copiii cu vârsta mai mică de 13 ani trebuie să călătorească imobilizați pe locurile laterale ale banchetei din spate pentru a le asigura protecția maximă. În cazul copiilor care ocupă locul din față al mașinii riscul de a avea leziuni în cazul unui accident este cu 40-70% mai mare comparativ cu cei de pe scaunul din spate.
Copilul de pe locul din față poate fi sever lezat de air-bag-urile mașinii. Air-bag-urile au fost inițial utilizate în anii 80 pentru a reduce riscul de leziuni în cazul adulților care nu purtau centuri de siguranță, în poziția lor standard protejând capul și toracele. Ele au salvat, cu certitudine, mii de vieți dar, în cazul copiilor mici care stau în fața lor acestea pot produce leziuni serioase ale craniului și creierului, uneori fatale. Cea de-a doua generație de air-bag-uri se declanșează cu o forță mult mai mică, reducandu-se astfel riscul de leziune severă. Dacă în cazul air-bagului de primă generație riscul de leziune severă a copilului imobilizat în centură, implicat în accident, era de 14,9% acesta s-a redus la 9,9% în cazul air-bag-ului de generația a doua.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.