Copilul-pasager – cum asiguri siguranta copilului tau in timpul calatoriei?

03 Jul 2013


De câte ori călătorești cu copilul în mașină trebuie ca acesta să fie în siguranță. Pentru copil, indiferent de vârstă, cel mai sigur este să călătorească imobilizat corespunzător pe locul lateral din spate. Copilul mai mic de 13 ani nu trebuie să ocupe locul din față al mașinii. Niciodată nu montați scaunele pentru copii pe locul din față indiferent dacă sunt orientate spre spatele mașinii, chiar dacă dezactivați air-bag-urile.

Centurile cu care este prevazut scaunul copilului și centura de siguranță trebuie să fie poziționate peste umeri și șolduri – mai aproape de coapse (nu peste gât sau abdomen) și să fie strâns fixate pentru a imobiliza copilul; o centură prea largă va permite copilului să aive mișcări ample în timpul decelerării bruște din timpul unui accident și îl expune riscului producerii leziunilor. O centură bine fixată permite introducerea unui singur deget între ea și corpul copilului, spatele acestuia fiind la nivelul spătarului scaunului.
În România siguranța pasagerilor este legiferată prin Regulamentul din 04/10/2006 de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, actualizată de H.G. nr. 56/2007 și O.U.G. nr. 9/2009. Scaunul auto trebuie să respecte normele europene în vigoare, adică să aive eticheta portocalie pe care scrie ECE R 44/04. Isofix este un sistem dedicat fixării scaunelor pentru copii în mașină. Sistemul de prindere isofix nu este disponibil în toate mașinile – trebuie verificată cartea tehnică a mașinii anterior cumpărării scaunului. Atunci când sistemul isofix de fixare a scaunului este disponibil, nu este obligatorie fixarea și cu ajutorul centurilor de siguranță ale mașinii, dar este recomandat.

Rolul sistemelor de imobilizare în timpul călătoriilor cu mașina:

 • reduc riscul de a fi aruncat înafara mașinii în timpul accidentului
 • distribuie energia la care este supus organismul în timpul accidentului mai mult asupra oaselor decât asupra țesuturilor moi
 • limitează forța la care este expus pasagerul prin prelungirea decelerării; oprirea bruscă a autoturismului din timpul accidentului produce o forță de decelerare ce împinge organismul spre direcția de mers și îl lovește de obiectele din jur

Tipuri de sisteme de imobilizare:

 • ale mașinii: air-bag-ul și sistemul de centuri de siguranță
 • sisteme suplimentare: sistemele dedicate copilului
 • copiii cu nevoi speciale necesită sisteme de siguranță adaptate (traheostomie, paralizie cerebrală, prematur, fracturi, etc)

Copiii de la naștere la vârsta de 2 ani vor utiliza scaune capitonate, orientate cu spatele la direcția de mers, copilul se imobilizează cu ajutorul sistemului de centuri propriu scaunului. • sugarul mai mic de 5-6 luni va folosi un scaun tip „coșuleț” care îi permite o poziție aproape orizontală. După 6 luni se folosesc scaunele reglabile care permit copilului să stea atât în șezut cât și ușor lăsat pe spate. Există scaune care pot fi folosite până la vârsta de 4 ani sau greutatea de 18 kg;
 • deoarece coloana vertebrală este în dezvoltare iar capul este proporțional mult mai mare decât corpul, copiii < 2 ani pot suferi leziuni ale coloanei vertebrale și a capului daca nu sunt corect imobilizați în scaun; 20% dintre copiii nu sunt corect imobilizați în aceste scaune;
 • scaunul trebuie poziționat cu spatele la sensul de mers: copiii poziționați cu fața spre sensul de mers, în scaun dedicat vârstei, au risc de a fi accidentați de 1.8 ori mai mare decât cei poziționați cu spatele. Riscul este de 5 ori mai mare în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani.

 

Copilul cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani sau cu greutatea mai mare de 20 Kg va utiliza scaunul orientat cu fața spre sensul de mers, imobilizarea lui facându-se cu ajutorul centurii scaunului.

 • scaunul este capitonat, cu tetiere reglabile în înălțime, cu spatar și șezut lat ce asigură confortul copilului, are centuri proprii și este poziționat cu fața spre sensul de mers. Tetierele asigură un spor de siguranță în cazul manevrelor bruște ale mașinii. Imobilizarea copilului cu vârsta 2-4 ani în scaun poziționat cu fața la sensul de mers reduce cu 71% riscul leziunilor severe comparativ cu utilizarea centurii de siguranță a mașinii

 

Copilul cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani și înălțimea mai mică de 1,50m va folosi scaun ajutător care îl înalță suficient pentru a putea folosi centura din dotarea mașinii. Nu uitați să lăsați copilul doar pe scaunul din spate pentru a-i asigura protecția maximă în timpul călătoriei.

 • se poate folosi  scaunul capitonat cu tetiere sau, în cazul celor care depășesc greutatea și înălțimea specificată de producător, scaunul înălțător și centura de siguranță a mașinii.

Vom reveni in articolul urmator cu mai multe detalii privind utilizarea  incorectă a centurii de siguranță si efectele sale asupra sanatatii copilului tau.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.