Contractul de munca pe perioada concediilor

05 Mar 2012


 

Exista situatii cand, din considerente financiare, salariatele insarcinate se gandesc cu mai putina bucurie la momentul ca vor trebui sa renunte la serviciu, pentru a sta acasa in asteptarea copilului sau ingrijind copilul, poate in concediul de maternitate, poate in concediul pentru ingrijirea acestuia. Insa, cu si mai multe emotii este privita revenirea la serviciu dupa epuizarea acestor concedii.

Contractul de munca pe perioada concediilor

Conform Codului muncii, pe perioada concediilor, contractul de munca al salariatilor, nu inceteaza, el doar se suspenda, avand ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si suspendarea platii drepturilor salariale de catre angajator.
Codul muncii face diferentierea intre situatiile in care contractul de munca se suspenda:

 

Prevederi legale in cazul suspendarii de drept si din initiativa salariatului

In continuare ne vom referi doar la suspendarea de drept si din initiativa salariatului a contractului de munca, in cazul concediilor sus mentionate. Cazurile de suspendare din initiativa angajatorului si cu acodul partilor, constituie cazuri de suspendare a contractului de munca fara relevanta in ceea ce priveste concediile sus mentionate.

Daca salariatul isi manifesta intentia de suspendare a contractului sau de munca, va face o simpla cerere catre angajator.

Pe perioada suspendarii contractului de munca datorita concediului de maternitate, angajatorul va putea angaja un alt salariat pe acest post, dar numai pe durata determinata, pana la revenirea la serviciu a persoanei care a fost in concediu.

Pe perioada suspendarii contractului de munca, acesta nefiind incetat, salariatul nu beneficiaza de ajutor de somaj. El poate beneficia de indemnizatii lunare, astfel cum sunt reglementate acestea de lege, in functie de tipul de concediu in care se gaseste salariatul respectiv.

Daca, in timpul perioadei de suspendare a contractului individual de munca, intervine o cauza de incetare de drept a contractului de munca, cauza de incetare de drept, are intaietate.
Concediul sau alte situatii de suspendare a contractului de munca, nu apara in mod absolut impotriva concedierii. Masura concedierii poate fi dispusa in cazul reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului.

In concluzie, ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca dupa terminarea acestor concedii, angajatorul este obligat sa reprimeasca la serviciu salariatul, in baza contractului sau de munca, valabil, care pe perioada cat acesta a fost in concediu, fusese doar suspendat.

Autor:

E-mail:
Website:

10 Răspunsuri

 1. Iuliana Kecskes-simionca (însărcinată)

  buna,
  sunt in concediu de ingrijire copil si am ales perioada de pana la un an pt a putea beneficia 75% din venituri si de cei 500 lei la reintoarcere inainte de a face copilul un an.
  Intrebare: in momentul de fata trebuie sa ma intorc la munca, nu am cu cine lasa copii insa sotul meu ar putea sa stea cu ei (pt el ar fi mai usor sa-si ia concediu de paternitate pt inca un an pana copilul face 2 ani).Daca renunt la cei 500 ron ar putea intra sotul in concediu de paternitate? sau odata ce ai ales doar 12 luni concediu de maternitate nu se mai poate modifica nimic?
  multumesc..

  • Responsabila Mama (însărcinată)

   Buna Iuliana, am trimis intrebarea ta specialistilor nostri in domeniul juridic si in cel mai scurt timp vom reveni cu un raspuns.

  • Responsabila Mama (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis: Din pacate, optiunea de a sta 1 an in concediu de ingrijire a copilului, nu poate fi schimbata. Nici sotul dumneavoastra nu mai poate beneficia de concediu de paternitate. Singura posibilitate pe care o aveti ar fi sa va luati concediu fara salariu, ori dumneavoastra, ori sotul dumneavoastra. Stimulentul de 500 de lei vi se cuvine prin lege, dar nu uitati ca trebuie sa faceti cerere scrisa ca sa vi se acorde.

 2. Andreea Madalina Dragusin (însărcinată)

  Buna ziua,
  Am un contract de munca pe o perioada determinata.Vreau sa raman insarcinata si vreau sa intru in concediu de risc maternial(am pierdut o sarcina iar conditiile de la locul actual de de munca nu imi permit sa stau foarte mult timp ).Intrebarea mea este daca pot intra in concediue de risc atata timp cat am contract pe perioada determinata?

  • Responsabila Mama (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis: Sigur ca puteti intra in concediu de risc maternal daca aveti contract de munca pe perioada determinata. O persoana incadrata in munca cu contract pe perioada determinata are acelasi drepturi si obligatii ca o persoana angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Articolul 86(1) – Egalitatea de tratament – din Codul Muncii spune ca: “Referitor la conditiile de angajare si de munca, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective”.

 3. Lucia RS (însărcinată)

  O mamica aflata in CIC poate colabora platit pe durata determinata cu un angajator (contract cu 2h/zi – pe 2 luni)? Sau legal nu poate obtine niciun alt venit pe langa indemnizatie?

 4. MamaResponsabila (însărcinată)

  Av. Roxana Milchis:
  Orice fel de colaborare platita echivaleaza cu intoarcerea in campul muncii, pentru care, daca acesata intoarcere are loc inainte ca copilul sa implineasca 1 an, mama beneficiaza de un stimulent de insertie. Daca copilul a implinit un an, acest stimulent nu se mai da. Deci, daca doriti sa beneficiati in continuare de indemnizatia pt cresetere copil, atunci nu puteti avea colaborari platite, de nici un fel.

 5. carmen Ionescu (însărcinată)

  Buna ziua,
  AM OPTAT PTR A STA ACASA CU COPILUL 2 ANI, DAR DUPA UN AN DE ZILE AM FOST CHEMATA LA MUNCA(NU OBLIGATORIU,A FOST O OPTIUNE) LUCREZ DE 3 LUNI,AM DEPUS UN DOSAR PTR INCETAREA INDEMNIZATIEI,SI UN DOSAR PTR STIMULENTUL DE INSERTIE(ATUNCI CAND AM INCEPUT MUNCA). IN MOMENTUL DE FATA MI-AM DAT SEAMA CA COPILUL MEU NU SE ACOMODEAZA CU ALTE PERSOANE(MAMAIE,BONA ETC..)SI CEL MAI BINE PTR EL AR FI SA STAU ACASA INGRIJINDUL. CUM AS PUTEA FACE ACEST LUCRU? AR TREBUI SA IMI DAU DEMISIA DE LA LOCUL DE MUNCA?AS MAI BENEFICIA DE INDEMNIZATIE?CE MA PUTETI SFATUI SA FAC? SUNT PUTIN DISPERATA DEOARECE MIE TEAMA CA NU MAI POT BENEFICIA DE ABSLOUT NICI UN BANUT (DOAR DE ALOCATIE) SI NU STIU CUM SA PROCEDEZ. VA MULTUMESC

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Din păcate, temerea dvs. este îndreptățită. Dacă ați întrerupt concediul de 2 ani, primiti stimulentul de inserție. Daca va dați demisia de la locul de muncă, nici nu va mai puteți reîntoarce în concediu ca să primiți indemnizația, nici nu mai beneficiati de stimulentul de insertie. Deci, daca demisionați, pierdeți și stimulentul de inserție, deoarece nici nu mai sunteți în concediu pt cresterea copilului, nici nu realizati venituri impozabile. Uite ce zice legea:

   O.U.G. nr. 111/2010, art. 17
   (1) Dreptul la stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 încetează cu ziua
   următoare celei în care:
   a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu
   handicap;
   b) beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului şi nici nu se află
   în concediul pentru creşterea copilului;
   c) a avut loc decesul copilului.Deci, din punct de vedere juridic, va
   sfatuiesc sa NU demisionati. Din alt punct de vedere, va sfatuiesc sa incercati
   sa discutati cu angajatorul, despre modificarea programului dumnevoastra de
   lucru, in asa fel incat sa mai puteti trece pe acasa.

 6. andreea stanescu (însărcinată)

  Ce se intampla cu luna pe care trebuia s-o ia tatal CCC(si nu poate sa intre in ccc),daca mama nu mai are angajator,RAMANE INTRERUPERE PE CARTEA DE MUNCA??Somajul se ia doar cand implineste copilul 2 ani sau se poate lua din luna in care inceteaza indemnizatia?MULTUMESC!

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.