Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului cu dizabilitati

11 Sep 2013


Conform OUG nr.111/2010, incepand cu data de 01.01.2012, persoanele care in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, din activitati independente, din activitati agricole supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, precum si o indemnizatie lunara.

Pentru copilul cu dizabilitata care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti, sau adoptatorul, sau persoana care are copilul in plasament, beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) In continuarea concediului pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani;

b) Oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediu pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) Oricand incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile sus mentionate, dar care in ultimele 12 luni  inainte de solicitarea acestui concediu, au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate.

Pe perioada acestui concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, se acorda o indemnizatie lunara de 0,9 ISR (0,9 x 500 lei=450 lei).
Concediul se acorda pe baza de cerere, de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.

In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii, in perioada de pana la implinirea copilului cu handicap a varstei de 7 ani.

In plus, oricare dintre parintii firesti sau adoptatorul sau persoana care are copilul in plasament, care au in intretinere un copil cu dizabilitate, beneficiaza dupa caz, de urmatoarele drepturi:

a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui;

b) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;

c) sprijin lunar in cuantum de 0,9 ISR, acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiilor de asistenta sociala destinate persoanelor cu dizabilitati, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv de 0,6 ISR pentru copilul cu varsta cuprinsă intre 3 şi 7 ani;

d) sprijin lunar in cuantum de 0,6 ISR, acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţiei lunare aferente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv de 0,3 ISR pentru copilul cu varsta cuprinsa între 3 şi 7 ani.
Persoana cu dizabilitate grava sau accentuata care are in intretinere un copil si care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, beneficiaza de sprijin lunar in cuantum de 0,9 ISR pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv de 0,3 ISR pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 şi 7 ani.

Persoanele care au in plasament sau tutela un copil cu dizabilitate, inclusiv asistentul maternal, au dreptul la o alocatie lunara de plasament, acordata în condiţiile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in cuantum majorat cu 50%.

Indemnizatia lunara de 0,9 ISR respectiv de 0,3 ISR, se cumuleaza cu drepturile de concediu si indemnizatie, respectiv de stimulent.

Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, obtin venituri supuse impozitului, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR (indicator social se referinta-500 lei), oricand pe toata perioada. In cazul persoanelor care beneficiza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulentul de insertie, plata indemnizatiei se suspenda.

Autor:

E-mail:
Website:

6 Răspunsuri

 1. CRISTINA BINDIU (însărcinată)

  Buna seara…am o rugaminte,am nevoie de un sfat de o indrumare,am un copil bolnav de 4 ani si 10 luni grad grav,eu sunt asistent personal iau indemnizatie de la primarie pentru ca domnul primar nu vrea sa ma angajeze pt.ca ,,zice el,, nu are fonduri pentru a-mi plati cartea de munca…si din iunie nu mai are sa ne dea nici indemnizatiile…o luna ne da una nu,e in urma cu 3 luni cu indemnizatile…ridica doar din umeri si zice ca nu are de unde sa ne dea banii..nu stiu unde sa apelez ce sa fac ca sa ni se respecte si noua drepturile…va rog sa ma ajutati.Va multumesc anticipat!

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   Legea 448/2006 spune la articolul 44 ca „autoritatile administratiei publice locale au obligatia: a) de a angaja si salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav; b) de a asigura si garanta plata indemnizatiei lunare, in cazul in care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta. La articolul 43 aliniatul 2 scrie ca: „Plata indemnizatiei lunare se asigura de primariile in a căror raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav”. Primaria nu plateste aceste indemnizatii integral din banii ei, ci primeste bani si de la guvern pentru asta – legea bugetului de stat pe anul 2013, la articolul 5, aliniatul 3 litera c spune clar: „Sumele defalcate… sunt destinate finantarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav”. Faceti cereri in scris catre primarie, consiliul local si consiliul judetean, de fiecare data cand exista intarzieri la plata, chiar si una pe luna daca este cazul; inregistrati aceste cereri prin registratura; sunt obligati sa va raspunda in scris. Aceste institutii au autonomie administrativa si financiara, care inseamna si gestionarea resurselor. Aceste cereri va sunt necesare daca doriti sa ii dati in judecata pentru plata drepturilor restante; in acest proces puteti cere indemnizatia efectiva plus dobanda legala calculata de la scadenta pana la plata efectiva a sumelor restante plus cheltuieli de judecata.

 2. CRISTINA BINDIU (însărcinată)

  multumesc din suflet…

 3. ANDREEA DOBREA (însărcinată)

  Buna ziua va rog ajutati-ma si pe mine cu niste informatii..am intrat in indemnizatie in 2011 din somaj.Intre timp la 2 ani baietelul meu a fost declarat cu handicap accentuat si am continuat indemnizatia pana la varsta lui de trei ani(luna viitoare) dar acum 6 luni am mai nascut un baietel pentru care iau indemnizatie.Si nelamurirea mea e urmatoarea : ce beneficii financiare am cu baietelul cel mare,am inteles ca primim 450 de lei, 68 ajutor complementar si 84 alocatie iar pentru cel mic redepun dosar de indemnizatie.Pot merge in paralel cu amandoua?Am fost intrebata de ce nu poate sotul sa ia indemnizatia copilului mic..el nu lucreaza de cateva luni deci nu avea continuitate..afecteaza cumva indemnizatia copilului mic acesti 450 de lei?Pentru ca sunt 2 copii cu drepturile lor nu sunt veniturile mele ca mama..se discuta ca pentru ca am venit voi primi doar 150 de lei nu 450 de lei…Multumesc anticipat

  • ANDREEA DOBREA (însărcinată)

   Am uitat sa specific ca e vorba de indemnizatia de la 3 la 7 ani pentru care ne-am mentinut cu gradul doi.

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   Sprijinul de care puteti beneficia pentru copilul cu handicap este urmatorul:
   1) Conform art. 31 din OUG 111/2010,concediu si indemizatie de crestere a copilului cu dizabilitati de pana la 7 ani . Valoarea indemnizatiei este de 450 lei ( 0.9 ISR ;1ISR= 500 lei)
   2) In baza legii 448/2006 art. 58 alin (4) si (5) ajutor complementar in valoare de 68 lei.
   3) In baza legii 61/1993, art. 3 lit. c alocatie in valoare de 84 lei ( 0.168 ISR)
   Puteti cumula indemnizatia primita pentru cresterea copilului cu dizabilitati de pana la 7 ani cu indemnizatia de crestere si in grijire a copilului cel mic, tinand cont de prevederile HG nr. 52/2011, care stabileste in art. 2 alin (2) urmatoarele : drepturile prevăzute la art. 31 alin. (2) şi art. 32 alin. (1) lit. c) şi d) şi alin. (2) din OUG 111/2010 (care reglementeaza indemnizatia pentru baiatul cu handicap) se acordă persoanelor îndreptăţite pentru fiecare copil aflat în această situaţie şi se cumulează cu indemnizaţia prevăzută la art. 2 din OUG 111/2010 (care reglementeaza indemnizatia pentru baiatul cel mic).Avand in vedere prevederile legale anterior mentionate, indemnizatia copilului mic nu afecteaza indemnizatia de 450 lei primita pentru cresterea copilului cu dizabilitati in varsta de pana la 7 ani.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.


Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/apachetmp/sessions) in Unknown on line 0