Concediul pentru îngrijirea copilului

29 Feb 2012


Alături de celelalte tipuri de concedii despre care am scris în articolele noastre anterioare, în sistemul de protecţie socială românesc este reglementat şi concediul pentru îngrijirea copilului, care se acordã persoanelor ale cãror copii se nasc începând cu data de 1 ianuarie 2011, in baza OUG nr. 111/2010.

Concediul pentru îngrijirea copilului

Concediul pentru îngrijirea copilului

Concediile şi indemnizaţiile acordate pentru îngrijirea copilului constituie o materie vastă, fapt care ne determină să revenim asupra acestor aspecte în articolele noastre viitoare.
Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de urmãtoarele concedii:

a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 1 an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunarã;

b) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã.

Beneficiazã de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, cãreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţã, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sãi, precum şi persoana care a fost numitã tutore.

Când şi cui se acordă concediul pentru îngrijirea copilului

Aceste concedii se acordă după concediul postnatal, sau de lăuzie (care este de minim 42 de zile), în continuare, persoanelor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:

a) este cetãţean român, cetãţean strãin sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;

c) locuieşte în România împreunã cu copilul/copiii pentru care solicitã drepturile şi

se ocupã de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Ca element de ultimă noutate, şi de un deosebit interes credem noi, este dispoziţia legală conform căreia, începând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor la aceste concedii, beneficiarii au obligaţia sã îşi achite integral obligaţiile legale faţã de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate.

Aşa cum am arătat, asupra acestor concedii, vom reveni.

Autor:

E-mail:
Website:

8 Răspunsuri

 1. Lucia RS (însărcinată)

  Buna ziua!
  Ma numesc Lucia si am cateva dileme si un angajator care nu este dispus sa ma sprijine deci apelez la dvs cu 2 intrebari.

  1 Ma aflu in concediu de ingrijirea copilului de pana la 2 ani pt baietelul nascut in decembrie 2010 (deci inainte de schimbarea legii). Prima mea intrebare este: “sunt 2 ani calendaristici de la data inceperii concediului – dupa cel de sarcina? sau este un concediu valabil pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani?”
  2 Sunt insarcinata si o sa nasc la inceputul anului urmator. Deci o sa trec dintr-un concediu in altul. Cum mi se va calcula indemnizatia pt ingrijirea copilului 2?

  Multumesc.

 2. MamaResponsabila (însărcinată)

  Av. Roxana Milchis:
  1) Concediul de 2 ani se calculeaza ca 2 ani calendaristici , de la data expirarii concediului pentru lauzie (postnatal).
  2) Indemnizatia pentru copilul al doilea o veti lua in aceleasi conditii ca si pentru baietelul nascut in decembrie 2010. Dupa expirarea concediului de 2 ani in care va aflati acum, veti putea lua, pentru timpul ce ramane din concediul de 2 ani pentru al doilea copil, indemnizatia aferenta acestuia. Desi concediile de 2 ani se suprapun la un moment dat, nu veti lua 2 indemnizatii concomitent. Adica a doua indemnizatie o veti lua numai dupa ce expira termenul de acordare pentru prima.

 3. lacramioara vldulescu (însărcinată)

  Buna ziua!
  Sunt masteranda la zi la o facultate de stat, in primul an. In luna august voi naste. Imi puteti spune va rog daca voi beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? Mentionez faptul ca am intrat la master dupa 2 ani de la terminarea facultatii.
  Multumesc!

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Bună ziua,

   OUG nr. 111/2010, modificată prin Legea 166/2012, menţionează la art. 2 alin. 5 şi alte categorii de persoane care beneficiază de indemnizaţie, în afara persoanelor care în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, din activităţi independente, din activităţi agricole supuse impozitului pe venit. Astfel legea prevede că cele 12 luni menţionate mai sus, pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre anumite situaţii; iar la litera m) din acest articol, legea prevede situaţia persoanei care „frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului “A doua şansă”, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale”.
   În absenţa altor informaţii despre dvs (sens în care vă recomand să citiţi şi celelalte litere de la art.2 alin.5 din lege, să vedeţi dacă vă mai încadraţi şi la alte litere), pot să vă spun că în principiu aveţi dreptul la indemnizatţe, în cuantum de minim 600 lei lunar. Aveţi nevoie de o adeverinţă de la facultate.

 4. sztan cristina (însărcinată)

  Buna am si eu o intrebare va rog. Sunt insarcinata in 25 saptamani si am 17 ani, viitorul meu sot are 23 de ani si eu nu am lucrat niciodata ! Viitorul meu sot lucreaza in armata de 5 ani de zile si am dorii sa stim daca putem profita si noi …mai exact el de concediul de paternitate… va rog ajutatima.

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   Buna ziua,
   Mai intai este necesar ca tatal sa il recunoasca pe copil, adica sa figureze ca tata in certificatul de nastere al copilului. In aceste conditii, el beneficiaza de concediul paternal prevazut de Legea nr.210/1999 si HG nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii concediului paternal. El trebuie sa solicite conducerii unitatii unde lucreaza, acordarea concediului paternal, în scris si sa anexeze certificatul de nastere al copilului. Concediul se acorda în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului. Durata concediului paternal este de 5 zile lucrătoare. Daca tatal face un curs de puericultura cat timp dvs sunteti insarcinata si obtine un atestat de absolvire al cursului, pe care sa il duca la angajator, mai are dreptul la inca 10 zile libere, deci in total va beneficia de 15 zile. Tatal mai poate beneficia si de concediul pentru ingrijirea copilului. Va rog sa cititi articolul nostru intitulat Mamele pot alege durata concediului de crestere a copilului unde scrie detaliat conditiile in care tatal copilului poate sa isi ia concediu de ingrijire a copilului de 1 an sau 2 ani.

 5. cristina olteanu (însărcinată)

  Buna ziua!
  Sunt studenta la o facultate de stat cursuri la zi,in primul an.De la 9 octombrie si pana la 21 iunie am lucrat in invatamant.In luna august voi naste.Imi puteti spune va rog daca voi putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?Mentionez faptul ca inainte de a ma inscrie la facultate am urmat cursuri liceale la frecventa redusa si nu am mai lucrat in alta parte.
  Va multumesc!

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   In principiu aveţi dreptul la indemnizaţie, în cuantum de minim 600 lei lunar, in baza OUG nr. 111/2010, modificată prin Legea 166/2012, unde se menţionează la articolul 2 aliniatul 5 litera m, că cele 12 luni anterioare nasterii copilului (timp in care ar fi trebuit sa obtineti venituri din salarii sau din activităţi independente sau din activităţi agricole, supuse impozitului pe venit), pot fi constituite integral şi din perioadele în care v-ati aflat în una sau mai multe dintre anumite situaţii: „frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului “A doua şansă”, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale”. Va sfatuiesc sa mergeti la Primarie, cu adeverinta de la angajator pe perioada 9 octombrie – 21 iunie si cu adeverinta de la facultate, sa va calculeze exact.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.