Concediul de o luna pentru ingrijirea copilului, pentru tata

06 Mar 2012


 

Începând cu data de 1 martie 2012, legislaţia română va transpune în practică o directivă europeană prin care, o lună din concediul pe care mama îl poate lua pentru creşterea şi îngrijirea nou-nascutului, îi revine obligatoriu tatălui.

Actul normativ prin care are loc această transpunere în practică îl constituie Ordonanţa de Urgenţă nr. 124 din 27 decembrie 2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, publicată în Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011.Noua reglementare se aplică în cazul copiilor ce se vor naşte după 1 martie 2012.

Concret, noua ordonanta de urgenta modifica art. 11 din O.U.G. 111/2010 (despre care am vorbit pe larg in articolele noastre anterioare), aratand că dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit criteriilor generale (este vorba de prevederile art. 2 alin. (1) din O.U.G. 111/2010, respectiv concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an si concediul pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ale căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi uneia dintre persoanele care au adoptat copilul, cărora li s-au încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi sau persoanele care au fost numite tutore, începând cu aceasta dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

Concediul de o luna pentru ingrijirea copilului, pentru tata

a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celalalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Trebuie spus că pentru a se aplica această prevedere este obligatoriu că ambii părinţi să îndeplinească acele condiţii de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv condiţiile de la art. 2 alin. 1 din O.U.G. 111/2010.

Deci legea “rezervă” în mod forţat am putea spune, o lună din concediul mamei pentru tată. Dacă acesta refuză să îşi ia această lună de concediu, mama pierde acea lună din concediul ei.

Legiuitorul a explicat directiva europeană care impune acest lucru prin grija autorităţilor de a implica şi tatăl în procesul de creştere şi îngrijire a copilului.

Indemnizaţia de creştere a copilului o va primi doar părintele care va sta acasă cu nou-nascutul.

Conform unor statistici, în România la această oră, aproximativ 92% dintre părinţii care accesează concediul de creştere a copilului, indiferent de variantele prevăzute de lege  sunt femeile. În prezent, bărbaţii îşi pot lua concediu de paternitate cel mult o săptămână, iar perioada se poate prelungi până la zece zile, dacă prezintă un certificat de puericultură.

Autor:

E-mail:
Website:

17 Răspunsuri

 1. Viorica Olaru (însărcinată)

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare:
  Sunt studenta si sunt insarcinata, 27 saptamani. Sotul meu lucreaza, in alt oras. Ma intereseaza cum facem ca acea luna de ingrijire a copilului sa si-o i-a dupa ce nasc.
  Ar avea 20 de zile de concediu, 5 zile date de la munca + 10 zile pentru ca o sa faca cursul de puericultura. Acea luna noi am vrea sa fie dupa acest concediu.
  Cum facem cu actele pentru indemnizatie,cand le depun? Dupa ce termina el zilele de concediu? Iar el va primi 75 sau 85 % in acea luna?
  Nu stiu daca m-am putut face inteleasa. Aceasta tema ma depaseste.

  • Responsabila Mama (însărcinată)

   Buna Viorica, specialistul nostru – Av. Roxana Milchis, va reveni cat de curand cu un raspuns la intrebarea ta.

  • Responsabila Mama (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis: Avand in vedere ca nu mi-ati spus daca dvs. lucrati sau nu, am presupus ca nu lucrati, deci nu aveti un angajator care sa va plateasca indemnizatia. Astfel:
   – Sotul dvs. isi poate lua concediul paternal de 5 zile plus puericultura de 10 zile, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului.
   – Dvs. depuneti cerere la Primarie pentru concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, de 1 an, sau 2 ani.
   – Sotul dvs. isi poate lua luna obligatorie de concediu, oricand in timpul concediului dvs pt ingrijirea copilului de 1 sau 2 ani, deci nimic nu il impiedica sa isi ia concediul chiar la inceput.
   – Actele pt indemnizatia mamei/tatalui se depun la primaria de domiciliu. Aici veti gasi cererile tip pe care trebuie sa le completati. La ambii indemnizatia e de 75%.

 2. Cristina T.S. (însărcinată)

  Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 24 sapt. Eu cu tati nu suntem casatoriti si nu am inregistrat la primarie aceasta uniune; am inteles ca ar fi posibil, ma rog, nu vrem oricum asta.
  Intrebarea mea: noua reglementare se aplica si cuplurilor necasatorite? Undeva pe internet (insa nu stiu cat de incredere este sursa) am citit ca nu se aplica concubinajului.
  Tati bineinteles va recunoaste copilul dar noi nu vrem sa ne casatorim :)) Ne este bine asa.
  Multumesc pt raspuns.

  • Responsabila Mama (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis: Legea nu prevede expres ce se intampla daca parintii nu sunt casatoriti.
   La cuplurile divortate, se poate, cu conditia ca tatal sa aiba stagiul de cotizare.
   Avand in vedere ca legea foloseste doar termenul de “parinti”, si daca la cuplurile divortate se poate, consideram ca pentru identitate de ratiune, se acorda si cuplurilor necasatorite, cu dubla conditie ca numele tatalui sa apara pe certificatul de nastere al copilului si tatal sa aiba stagiul de cotizare.

 3. Lucia RS (însărcinată)

  Si cu mama ce se intampla in acea luna: sta acasa in “fara plata” sau se intoarce o luna la servici?
  In situatia 1, practic familia va ramane cu un singru venit, indemnizatia tatalui pe acea luna,nu?
  In situatia 2, angajatorul e obligat sa o primeasca si sa o plateasca?

 4. MamaResponsabila (însărcinată)

  Av. Roxana Milchis
  Situatia 1: Da. Indemnizatia o va primi doar tatal copilului. Daca tatal copilului nu isi ia aceasta luna de concediu, oricum dvs o pierdeti. Asa ca, decat sa pierdeti si banii pe luna respectiva, mai bine isi ia tatal acest concediu.
  Situatia 2: Da. Multe cupluri opteaza ca tatal sa isi ia luna aceasta de concediu, chiar inainte ca mama sa se intoarca la serviciu.

 5. Irina Pishcot (însărcinată)

  Buna ziua,
  Cum, cand si unde se poate renunta la aceasta luna de cic pentru tata? Eu mi-am propus sa stau doi ani acasa.
  Multumesc anticipat,
  Irina

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis: Nici tatal nici mama nu pot renunta expres, undeva anume, la aceasta luna de concediu (de ingrijire a copilului pentru tata). Daca tata nu face formalitatile pentru a-si lua aceasta luna de concediu, pur si simplu dreptul se pierde. Dvs. nu o puteti efectua in contul lui. Aceasta insemna ca dvs. veti sta in concediu pentru ingrijirea copilului 2 ani fara o luna, adica luna in care trebuia sa stea tatal se pierde.

 6. Marian Chiriac (însărcinată)

  Buna ziua.

  Sotia mea o sa nasca in luna septembrie si nu lucreaza de vreo 2 ani.Ca sot pot opta eu pentru concediu de crestere a copilului pentru o perioada de 1 an , ca dupa o luna sa ma reintorc la munca si sa beneficiez de stimulentul de 500 de lei prevazut de lege? Multumesc anticipat pentru raspuns>

 7. butincu loredana (însărcinată)

  Buna ziua’
  Ma intereseaza si pe mine daca sotul poate lua accea luna de concediu in timp ce eu sunt inca in acele 126 de zile …adica dupa ce nasc mai imi raman 80 de zile…POate lua sotul acest concediu in aceste zile sau trebuie sa fie dupa ce se depun actele de crestere si ingrijire?
  Multumesc anticipat

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   Nu poate. Concediul de 126 zile in care sunteti acum, este concediul de maternitate (inclusiv cele 80 de zile de lauzie). Luna aceea de concediu pentru tatal copilului se refera la concediul urmator, acela de crestere si ingrijire a copilului. Deci trebuie sa fie dupa ce se depun actele de crestere si ingrijire. Scrie la art.11 din OUG 111/2010, la litera a): Dreptul la concediul pentru ingrijirea copilului se acorda in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile, dupa cum urmeaza – cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia din persoanele care nu a solicitat acest drept.

 8. anca suciu (însărcinată)

  Buna ziua.
  Copilul meu implineste 1 an in data de 1 februarie 2014, iar eu am optat pt cic pentru un an.
  Intrebarile mele sjnt urmatoarele:
  1.in ce data trebuie sa ma intorc la serviciu pentru a beneficia de stimulent?de exemplu pot sa ma intorc pe 30 decembrie…?
  2.in aceste conditii, de cand si pana cand poate sta tatal in cic?

  Va multumesc anticipat

 9. andreea stanescu (însărcinată)

  Buna seara,am si eu o intrebare cu privire la acest concediu al tatalui:
  Copilul meu implineste 2 ani pe 7 martie 2014, iar eu…pierd indemnizatia pe februarie.Sotul e plecat in strainatate si nu poate sa stea in concediu.Problema este ca eu sunt prof. suplinitor si mi-a expirat contractul de minca la data de 31.08.2012, deci nu am unde sa ma mai intorc si, bineintele nici nu am cum sa intru in concediu fara plata.O sa am intrerupere pe cartea de munca? Am intrebat la somaj si mi s-a spus ca acolo pot depune dosarul din momentul in care copilul implineste 2 ani.Ce se intampla cu luna februarie?Oare pot lua somaj din luna februarie?Multumesc!

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   In cazul in care tatal, fiind obligat prin lege sa beneficieze timp de cel putin o luna de CCIC, nu doreste sau nu poate sa intre in CCIC, aceasta luna va fi scazuta din concediul mamei, care va trebui sa se intoarca la seviciu in ziua in care copilul implineste 1 an si 11 luni. In cazul dvs, nu va intoarceti la serviciu.
   In cazul in care ati specificat in cererea de acordare a CCIC si a indemnizatiei aferente, faptul ca tatal nu intruneste conditiile cerute de lege pentru a beneficia de CCIC, atunci veti ramane dumneavoastra in concediu si veti beneficia de indemnizatie si in ultima luna, urmand sa intrati in somaj incepand cu luna in care copilul implineste 2 ani. Daca nu ati facut aceasta mentiune in cererea de acordare a concediului, luna aceea pe care ar fi trebuit sa o ia tatal, se pierde. In aceasta luna dvs nu aveti dreptul la indemnizatie si nici la somaj. Rezulta ca puteti beneficia de somaj cand copilul implineste 2 ani, deci din martie 2014. Cartile de munca nu mai exista.

 10. Veronica LULEA -ANDRONIE (însărcinată)

  Buna ziua !
  Am si eu o micuta problema.. Sunt o tanara mamicuta (18 ani) in devenire si as vrea sa stiu daca iubitul meu poate lua concediul acesta de o luna in cazul in care eu nu am lucrat niciodata.
  Multumesc mult !

 11. Alin Chis (însărcinată)

  Buna ziua.
  Sunt tata aflat in concediul de cretere a copilului, iar sotia mea este in concediu medical pt TBC, platit 100%. In conditiile in care in 21 octombrie cand trebuie sa ma intorc la serviciu sotia mea este in continuare in concediu medical pot beneficia eu de luna care este alocata celuilalt parinte pentru cresterea copilului.
  Va multumesc anticipat

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.