Colicile sugarului – tratamentele existente in prezent si cercetari actuale

02 May 2014


Plansul excesiv al sugarului mic este cel mai adesea cauzat de colici, problema ce aduce copilul la medic in special datorita efectului negativ pe care il are asupra calitatii vietii familiei. Apare in jurul varstei de 6 saptamani si este autolimitata, 10-20% dintre copiii mai mici de 4 luni cu colici ajung la medic. Cauza acestor colici nu este pe deplin elucidata, nici tratamentul lor nu este standardizat desi cercetarile se desfasoara de foarte mult timp. Copilul cu colici plange cel putin 3 ore pe zi, timp de cel putin 3 zile pe saptamana, problema ce dureaza de cel putin 3 saptamani (regula lui 3). Aceasta definitie nu este foarte folositoare deoarece deseori parintii se adreseaza medicului dupa prima zi in care considera ca plansul copilului este excesiv iar copilul nu poate fi consolat de catre parinti.
Tratamente propuse pana in prezent

  • Simethiconum, comercializat sub denumirile de Sab Simplex, Espumisan sau Vetrate este o substanta ce transformă bulele mici si numeroase de gaz din stomac si intestin in bule mari care sunt mai usor de eliminat. Nu previne formarea bulelor de gaz in tubul digestiv. Este un medicament ce previne durerea produsa de acumularea de gaz in intestin (cauzand balonare) prin favorizarea eliminarii gazelor prin flatulenta. Nu se absoarbe in sange si de aceea este considerat un medicament sigur, fara reactii adverse importante. Desi folosit de mult timp, medicamentul nu si-a dovedit stiintific eficienta.
  • Medicamentele continand ca si substanta activa dicyclomine hydrochloridesicimetropium bromide nu sunt comercializate in tara noastra. Desi sunt considerate medicamente eficiente, reactiile adverse sunt importante si uneori severe, in special la copiii mai mici de 6 luni si nu se recomanda folosirea lor.
  • Extractele din plante:fenicul sau anason, musetel, lamaita sau roinita (Melissa officinalis), uleiul de menta au eficacitate redusa si pot produce reactii adverse de tipul constipatiei, pierderea apetitului, somnolenta.
  • Alergiile alimentare pot produce probleme digestive motiv pentru care s-a incercat alimentarea sugarilor cu formule hidrolizate din lapte (lapte praf special), rezultatele fiind bune doar in cazul copiilor cu alergie la proteinele laptelui de vaca nu si cazul celorlalti copii.
  • S-a incercat utilizarea formulelor de lapte praf bogate in fibre dar nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste perioadele de plans, comparativ cu copiii ce folosesc lapte praf obisnuit.
  • Plecand de la ideea ca intestinul sugarului mic contine o cantitate scazuta de lactaza, s-au incercat produse continand lactaza, o enzima ce digera lactoza din lapte dar rezultatele sunt neconcludente. Produsul este comercializat sub denumirea de Colief.

Cercetarile actuale isi indreapta atentia asupra folosirii probioticelor (produse continand bacterii ce traiesc in mod normal in intestinul omului si au rol atat in digestie cat si in protectia impotriva infectiilor). S-a utilizat Lactobacillus reuteri DSM 17938profilactic, in primele 3 luni de viata, pentru prevenirea colicilor, a refluxului gastro-esofagian si a constipatiei functionale la sugar. Mecanismul prin care actioneaza probioticele nu este pe deplin inteles dar pare sa reduca durata totala a perioadei de plans inconsolabil a sugarului.

Colicile sugarului raman si in 2014 o problema insuficient elucidata,cel mai recent tratament propus fiind probioticele, recunoscute ca fiind sigure dar fara a fi o solutie pentru toti sugarii cu colici. Prezenta reactiilor adverse in cazul medicamentelor si lipsa dovezilor privind eficienta produselor ”naturale” limiteaza utilizarea acestora.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.