Ce reprezinta asigurarea pentru nastere?

29 Aug 2013


Conform Normei nr. 3 din 14 august 2001 emisa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, asiguratorii pot incheia asigurari de nastere, ca specie a asigurarii de viata.

Este vorba de un contract de asigurare care se incheie intre viitoarea mama si asigurator.

Prin acest contract de asigurare, viitoarea mama, in calitate de asigurat, se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, in cazul producerii riscului asigurat, sa plateasca o indemnizatie, asiguratului. Prima de asigurare reprezinta suma de bani pe care asiguratul o plateste asiguratorului. Riscul asigurat reprezinta evenimentul, care odata ce s-a produs, il obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului, suma asigurata. Persoana care contracteaza asigurarea este obligata sa raspunda in scris la intrebarile formulate de asigurator, precum si sa declare, la data inchierii contractului, orice informatii sau imprejurari care sunt esentiale pentru evaluarea riscului. Daca aceste imprejurari esentiale privind riscul se modifica in cursul executarii contractului, asiguratul este obligat sa comunice in scris asiguratorului, modificarea intervenita.
Asiguratul este obligat sa comunice asiguratorului producerea riscului asigurat, in termenul prevazut in contract. In caz contrar, asiguratorul are dreptul sa refuze plata indemnizatiei.

Incheierea contractului de asigurare se constata prin polita de asigurare sau certificatul de asigurare.

In polita de asigurare vor fi specificate, alaturi de alte elemente, riscurile ce se asigura. Astfel, viitoarea mama poate solicita adaptarea asigurarii la situatia personala, care ar putea include: monitorizarea sarcinii-consultatii, analize, ecografii, nasterea naturala, complicatii la nastere, interventii chirurgicale, cezariana, spitalizare, tratament, servicii de ambulanta, etc.

Fiecare asigurator vinde propriul pachet, astfel conditiile si preturile pot sa difere. Spre exemplu, un asigurator solicita ca platile sa fie efectuate de viitoarea mama cu cel putin 24 de luni inaintea nasterii, pe cand pentru un alt asigurator sunt sufieciente 10 luni, dar oricum, contractul trebuie incheiat inainte ca femeia sa ramana insarcinata.

Printre factorii care influenteaza pretul se numara: tipul de asigurare, varsta mamei, starea de sanatate, durata contractului, valoarea sumelor asigurate, etc. Asiguratul este obligat sa plateasca primele de asigurare la termenele stipulate in contract. Partile pot conveni ca plata sa se faca integral sau in rate. Dovada platii primelor de asigurare revine asiguratului. Daca partile nu convin altfel prin contract, asiguratorul poate rezilia contractul in cazul in care sumele datorate de asigurat cu titlu de prima, nu sunt platite la scadenta.

Asiguratorii ofera posibilitatea ca si nou-nascutul să intre sub acoperirea asigurarii inca din prima zi de viata.
De asemenea, se poate personaliza asigurarea daca viitoarea mama doreste sa nasca intr-o alta tara decat Romania.

Denuntarea unilaterala a contractului de asigurare, de catre una din parti, se poate efectua numai cu respectarea unui termen de preaviz de cel putin 20 zile calculate de la data primirii notificarii de catre cealalta parte.

Asiguratorul poate cesiona contractul de asigurare numai cu acordul scris al asiguratului.

In cazul producerii riscului asigurat, asiguratorul trebuie sa plateasca indemnizatia de asigurare in conditiile prevazute in contract. Atunci cand exista neintelegere asupra cuantumului indemnizatiei de asigurare, legea civila spune ca partea necontestata din aceasta se va plati de asigurator anterior solutionarii neintelegerii prin buna invoiala sau de catre instanta de judecata.

Autor:

E-mail:
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.