Ce le spunem copiilor despre iubire?

06 Feb 2014


Pentru ca februarie e ziua cu 2 sarbatori ale iubirii, una “importata” (14 februarie) si una autohtona, mai putin cunoscuta (Dragobetele din 24 februarie), mi-am pus intrebarea, noi, ca mame ce discutam cu copiii nostri despre iubire?

Ce le spunem si ce ii invatam despre iubire?
In  meseria mea vad frecvent persoane (adolescenti sau adulti) care sufera emotional foarte tare pentru ca au idei prea… idealiste despre iubire. De exemplu: ca avem o jumatate cu care ne potrivim perfect, ca iubirea “vine” la tine si te “gaseste” , ca partenerul ar trebui sa te cunoasca si sa te inteleaga fara sa fie nevoie sa ii spui ce iti doresti, ca o data gasita iubirea u ar trebui sa fie probleme, daca ne iubim cu adevarat nu ne certam, nu avem conflicte etc. Parte din aceste idei cred ca le avem din basmele si povestile care se termina invariabil cu “au trait fericiti pana la adanci batraneti” si filmele romantice cu un el si o ea, care, dupa ce trec prin ceva dificultati, se inteleg perfect din priviri si, din nou, traiesc fericiti pana la adanci batraneti.

Sunt si cei care sufera emotional pentru ca nu cred ca iubirea exista si persista, desi isi doresc sa o gaseasca. Acestia sunt adesea cei ai caror parinti nu au avut o relatie prea reusita.

Asadar, ce ii putem invata pe copii despre iubire? Si cand incepem sa discutam despre iubire?

 

Cea mai buna sursa de invatare este exemplul propriu. Nu te sfii sa iti arati afectiunea fata de partener in fata copilului. Ma refer desigur la imbratisari, un sarut decent si exprimarea verbala. Spuneti-va unul altuia “Te iubesc” si spuneti asta copilului cat de des!

Discuta despre iubire si sentimente! Numeste iubirea atunci cand o vezi si o simti. Asa iti ajuti copilul sa asocieze sentimentul cu cuvintele utilizate pentru a-l exprima, sa il inteleaga mai bine, dar si sa il recunoasca.

Cand mai creste, explica copilului secventele din filme sau situatiile de viata care tin de iubire. Explica-i de ce doi oameni se casatoresc, de ce se saruta, de ce se tin in brate. Explica firesc, natural si cat mai pe intelesul copilului (in acord cu varsta lui). Recomandarea mea ar fi sa fii cat mai echilibrata in aceste discutii. Nu descrie iubirea nici prea romantic si idealist, dar nici nu minimaliza sau bagateliza iubirea si relatiile dintre oameni (incercand poate sa il protejezi pe viitor de dezamagiri).
Evitati certurile urate in fata copilului, dar nu evitati cu orice pret, orice fel de discutie in contradictoriu. Asta creeaza o falsa impresie asupra relatiilor, una trunchiata. Explicati copiilor ca, chiar atunci cand ne iubim, e normal sa ne mai certam uneori si asta nu schimba cu nimic iubirea pe care o simtim unii pentru ceilalti. Chiar daca ne certam si suparam uneori, asta nu inseamna ca nu ne mai iubim. Mai mult decat atat, uneori tocmai pentru ca ne iubim mult si ne pasa unul de celalalt ajungem sa ne certam uneori cand nu suntem de acord (de exemplu „Tocmai pentru ca te iubesc si nu vreau sa racesti, ajung uneori sa te cert cand nu vrei sa iti iei manusile. Asa ne certam uneori si eu cu tati. Nu trebuie sa te ingrijorezi cand ne auzi ca ne certam.”). Sigur toate acestea sunt valabile daca cearta are loc in conditii „civilizate” (fara urlete exagerate, fara jigniri si cuvinte urate s.a.m.d.). Altfel, o cearta urata, exagerata va marca copilul si explicatiile vor fi fara rost si fara efect in fata impactului emotional al unui conflict puternic si prost gestionat intre parinti.

Gandeste-te care este „teoria” proprie despre iubire, si ce fel de iubire ai dori sa caute si sa gaseasca propriul copil atunci cand va fi adult, dar si cat de realista este aceasta viziune. Si pune in acord acest lucru cu exemplul propriu pe care il oferi prin relatia (sau relatiile) proprii. Incearca sa contribui la construirea unei imagini echilibrate si sanatoase despre iubire. E greu, dar iubirea e grea, nu? Si nimic din ceea ce merita si aduce mari satisfactii pe lumea asta nu e usor, nu e asa?

Multa iubire va doresc tuturor!

Autor:

Managing Partner la PsyLife Clinic Dr. in Psihologie psiholog clinician, psihoterapeut specialist

E-mail:
adela_raluca2@yahoo.com
Website:
http://www.psylife.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.