Ce faci cand copilul il prefera pe unul dintre parinti?

21 Aug 2013


Uneori, copilul vostru il prefera pe unul dintre voi. La inceput, cand e bebe, chestia asta poate parea nostima, dar cand copilul incepe sa se exprime prin cuvinte, parintele “lasat deoparte” s-ar putea simti ranit sentimental. Chiar daca stie ca copiii trec prin diferite etape, iar preferinta pentru un parinte este si ea o etapa, tot isi va pune intrebari in legatura cu relatia antagonica dintre el si copilul sau.

Psihologii spun ca aceasta favorizare a unuia dintre parinti e o etapa normala. Poate dura zile, luni sau chiar ani de zile. Poate dura chiar pentru totdeauna, dar nu va mai fi atat de categorica, ci se va atenua in timp, odata cu maturizarea.
De ce se intampla asa? Exista mai multe motive pentru care copilul prefera un parinte. Unele sunt contradictorii. Poate fi parintele care sta cu el mai mult acasa sau, dimpotriva, parintele care lipseste mai mult. Copilul poate prefera parintele mai galagios sau pe cel linistit, in functie de nevoile sale din acea perioada.

Ce sa faci si ce sa nu faci. Adevarul e ca, pe termen scurt, poti face foarte putine lucruri pentru a schimba situatia. Ideea e sa-i lasi copilului posibilitatea de a-si schimba parerile in timp.

• E important sa nu-i intaresti preferinta folosind expresii categorice de genul: “O, ea e fata lui tata!” sau “Stiu ca nu eu sunt preferatul tau, mami este!” In felul acesta, in timp o sa considere asta un adevar de neclintit. Mai degraba ar trebui sa accentuezi lucrurile pozitive, incluzandu-l si pe parintele “defavorizat” (indiferent care este el), spunand de exemplu: “Suntem o familie fericita! Amandoi te iubim foarte mult!”

• Daca o prefera pe mami, nu ar trebui sa incepi sa-i faci pe plac numai ca sa-l determini sa te placa mai mult. In scurt timp, va invata ca esti o tinta usoara.

Cititi continuarea articolului pe site-ul tati.roAutor:

E-mail:
camelia.bulea@cordcenter.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.