Ce achizitii motorii ar trebui sa faca copilul corespunzator varstei

02 Oct 2012


 

Cartile de specialitatea spun, din punct de vedere teoretic si general, ce achizitii motorii ar trebui un bebelusi sa le faca, in functie de varsta cronologica a acestuia.

Si anume, incepand cu 0-3 luni care este o perioada importanta, cu modificari multiple si rapide in evolutia copilului dumneavoastra.

Inca de la nastere veti sesiza ca nou-nascutul este usor incordat, avand un tonus muscular crescut (isi tine pumnisorii stransi, coatele flectate, genunchii usor flectati). Aceasta postura va fi mentinuta pe durata primelor trei luni de viata, ca o prelungire a pozitiei intrauterine, tonusul diminuandu-se progresiv pana la sfarsitul perioadei. Tocmai din acest motiv mobilitatea copilului va fi destul de redusa, cele mai ample miscari fiind cele alternative de flexie-extensie de la nivelul membrelor inferioare.




Incepand cu luna a doua de viata, controlul capului se va imbunatati progresiv, in asa fel incat spre sfarsitul celei de-a treia luni va mentine”postura papusii”, adica sprijinit pe antebrate si palme isi va mentine capul ridicat si va privi stanga-dreapta.

In perioada 4-6 luni copilul  dumneavoastra devine din ce in ce mai mobil, principalele achizitii fiind rostogolirea si pozitionarea in sezand.

In aceasta perioada copilul are un control bun al capului si se misca mai mult deoarece este mai relaxat decat in lunile anterioare. Din acelasi motiv, isi foloseste din ce in ce mai bine mainile.

Copilul va incepe sa se rostogoleasca, initial de pe burtica pe spate (daca a fost pozitionat pe burtica destul de des in primele 3 luni de viata) si apoi in sens invers. Cei care nu agreeaza pozitionarea in decubit ventral se vor rostogoli mai intai de pe spate.

Dupa cea de-a 4-a luna copilul reuseste sa extinda coatele, astfel incat poate sa stea pe burtica cu bratele extinse si sa urmareasca mai bine ceea ce se intampla in jurul sau.

La 6 luni copilul sade sprijinit, insa se dezechilibreaza destul de usor. Va incepe sa sada cu echilibru bun pana la 7 luni,

In perioada 7-10 luni copilul  dumneavoastra va sta bine in fundulet, se va tari, se va ridica si va merge in „4 labe” si se va ridica in picioare.

Dupa cum vedeti, va face multe achizitii motorii intr-o perioada relativ scurta, obiceiurile de pana acum modificandu-se rapid.

La 7 luni copilul va sta bine in sezand, fara ajutor si cu reactii de echilibru, putand sa se joace mult in aceasta pozitie fara sa cada.

Spre sfarsitul lunii a 8-a apare reflexul de „pregatire pentru saritura”, sau extensia protectoare a bratelor. Este o etapa foarte importanta in dezvoltarea copilului, dupa acest moment el reusind sa se protejeze cu bratele si palmele extinse atunci cand va cadea.

La 9 luni copilul se va ridica  in „4 labe”, iar intre 9 si 10 luni se va ridica in picioare, sprijinindu-se de mobilier sau de picioarele dumneavoastra.

La 10 luni va merge in „4 labe”, se va ridica frecvent in picioare si va reusi sa faca pasi pe langa mobilier sau pereti.




Ce achizitii motorii ar trebui sa faca copilul corespunzator varstei

In perioada 11-18 luni copilul  dumneavoastra va face achizitii motorii importante si foarte asteptate: in sfarsit va incepe sa mearga.

La 11 luni copilul va merge bine in „4 labe” si va mentine cateva secunde ortostatismul fara sprijin. Se deplaseaza, insa, destul de mult lateral, tinandu-se de mobila.

Incepand cu 12 luni copilul va avea un echilibru mult mai bun in ortostatism si va incepe sa mearga independent, initial cu multe dezechilibrari si ulterior din ce in ce mai bine, ajungand ca pe la 15 luni sa mearga singur fara probleme.

 

Dupa cum spuneam si la inceputul articolului, aceasta  este dezvoltarea normala a copilului conform literaturii de specialitate, insa veti sesiza ca vor exista, in functie de posibilitatile individuale, abateri de la cele descrise mai sus, fara ca acestea sa se inscrie obligatoriu in sfera patologicului. In aceste situatii insa va recomandam sa va adresati medicului de recuperare, care va va face recomandarile potrivite nivelului motor al copilului dumneavoastra!

 

Kinetoterapeut principal ION Constntin Felician

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.