Catina, planta minune pentru mami si puiutul ei

18 Sep 2013


Catina este un arbust fructifer care este folosit frecvent in industria alimentara, cosmetica, alimentara, dar si in silvicultura. O veti regasi, de asemenea, in multe aranjamente florale sau decorative pentru, datorita culorii placute a fructelor micute, este un detaliu care se potriveste in multe amenajari.




Cunoscuta in special pentru cantitatea imensa de antioxidanti, catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai multa decat citric3le. Alte vitamine de care puteti beneficia daca alegeti sa consumati acest fruct minune, sunt vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Regasim de asemenea celuloza, fosfor, magneziu, potasiu, fier si sodiu, iar cantitatea de betacaroten din catina, necesar ochilor, este mult mai mare decat in pulpa de morcov.




Ce beneficii au fructele de catina pentru noi?

Folosite in medicina traditionala de peste 3000 de ani, fructele de catina reprezinta un excelent tonifiant general si imunostimulator. Sunt folosite astfel cu succes in tratarea si prevenirea racelilor, anemiei, ulcerului, reumatismului sau a afectiunilor de ficat si splina. Adaugate tratamentului pentru anumite boli precum Parkinson, leucemie sau diferite tumori, acestea au inregistrat efecte benefice notabile. Un lucru extrem de important in cazul catinei este faptul ca, un consum regulat de catina, tine sub control nivelul colesterolului. Catina inhiba pofta de mancare, fiind astfel perfecta pentru curele de slabire sau in cazul unor tratamente pentru obezitate.

Folosit extern, extractul de catina sub forma de ulei trateaza diferite afectiuni cutanate precum acneele, eczemele, arsurile solare sau dermatitele.




Dar cum consumam catina?

Fructele de catina pot fi consumate ca atare, proaspete, sau sub forma de compot, dulceata, ceai, sirop. Multa lume nu suporta gustul acrisor-amarui al acestora si, daca va numarati printre aceste persoane, puteti pastra catina intr-un borcan cu miere de albine si sa o consumati impreuna cu aceasta.

In alimentatia bebelusului, fructele de catina pot fi introduse ca atare dupa varsta de 1 an. Ceaiul de catina, indulcit cu putina miere, poate fi consumat de bebelusi incepand cu varsta de 6 luni, iar uleiul de catina dupa varsta de 3 ani. Pentru ca toti copilasii reactioneaza diferit atunci cand introducem noi alimente in alimentatia lor, este recomandat sa discutati cu medicul inainte de a apela la catina.

Daca dispuneti de o gradina unde puteti cultiva catina, va spunem ca cea mai buna perioada pentru recoltare este in lunile august si septembrie, chiar inainte de venirea sezonului rece. Pentru ca au multi spini, fructele de catina se culeg cu tot cu ramura si se introduc in congelator. Odata ce ramura este inghetata, fructele pot fi culese mai usor si se pot pastra la congelator sau uscate.




Un lucru extrem de important in ceea ce priveste catina este acela ca ea are un efect energizant si echilibrant, dar si de marire a rezistentei organismului. Din aceasta cauza, este recomandata o cura cu fructe de catina la inceput de toamna pentru a ajuta sistemul imuitar sa se intareasca. Amintiti-va insa ca ea trebuie consumata de preferinta in prima parte a zilei pentru ca are un efect puternic si, consumata seara, ar putea sa provoace insomnii.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.