Câteva dintre talentele de părinte

05 Mar 2012


 

Pentru unii dintre noi să fie părinţi pare atât de natural, pare ca şi când ar avea talent. Alţii dintre noi trebuie să şi-l dezvolte.

Câteva dintre talentele de părinte

Talente de parinte - www.fotografiidefamilie.ro

Iată care sunt câteva dintre talentele părinţilor

 

Să răspunzi nevoilor copiilor tăi

Cât de în siguranţă se simte în lume un copil depinde, după o parte din teoriile de parenting, cel puţin, de cum reuşeşte părintele să răspundă nevoilor lui. Când este foarte mic, nevoile copilului sunt explicite. Pe măsură ce copiii cresc, nevoile lor devin mai complicat de interpretat. Pentru un copil mic, să răspunzi nevoilor lui înseamnă să nu îl laşi să plângă singur în pătuţul lui până când „se obişnuieşte că nu eşti sclavul lui”. După ce ai încercat să rezolvi toate cauzele care i-ar putea produce disconfort (îi e foame, are scutecelul murdar, îi e prea cald/frig, stă incomod, îi e dor de tine, se plictiseşte, etc.) şi pare că tot are nevoie de plâns, poţi sta cu el în braţe empatizand cu cât de greu e să fii bebe.Să îţi găseşti echilibrul

Să fii părinte este dificil şi dacă nu eşti copleşit de emoţiile tale şi nu iei personal lucrurile pe care copilul tău le face/spune. Uşor de zis, greu de făcut. Este complicat ca atunci când eşti nedormită, speriată şi copleşită să nu îţi închipui că copilul tău plânge special ca să te enerveze.

Încearcă să te linişteşti înainte de a reacţiona! Sună pe cineva pentru ajutor!

Adu-ţi aminte că felul în care priveşti lucrurile este determinat de istoria personală, de experienţe, de modalităţile în care părinţii tăi au reacţionat în situaţii similare.

Nu trebuie să îţi reuşească din prima, aveţi o viaţă întreagă să vă ajustaţi relaţia împreună!

 

Să ştii să transformi îngrijorările în încredere

Unul dintre cele mai importante talente ale unui părinte este să reuşească să nu se mai îngrijoreze. Care ar putea să fie opusul îngrijorării? Păi, în cazul părinţilor, cred că este încrederea. Ai încredere că copilul tău o să supravieţuiască, o să crească frumos, o să se trezească când îi este foame, o să doarmă cât are nevoie, o să aibă prieteni în viaţă, o să înveţe să mănânce singur şi să meargă, şi o să reuşească să se urce pe tobogan fără să cadă.Să faci faţă lipsei de garanţii

Să te descurci cu faptul că în viaţă nu există garanţii, este un talent de invidiat chiar şi atunci când nu ai copii. Tuturor ne place să ştim ce urmează să se întâmple în viitor, dar, din păcate de multe ori ne este imposibil să anticipăm şi să ne controlăm viaţa. Situaţia rămâne neschimbată şi atunci când eşti părinte – eşti fără garanţii, cu excepţia uneia singure: garanţia că nu o să fii niciodată pregătită pentru ce o să urmeze!

 

Şi ultimul dintre talente, este să te bucuri de fiecare azi!

 

Articol construit pe baza unor articole de Lawrence Cohen – Playful Parenting

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.