Cate trebuie sa stie colegii despre sarcina ta?

24 Jan 2013


 

Cate trebuie sa stie colegii despre sarcina ta?

Sarcina este o etapa speciala din viata oricarei femei. Ea ii afecteaza fiecare aspect al vietii, atat din punct de vedere personal cat si profesional. Sarcina aduce cu sine modificari ale trupului, la nivel hormonal si implicit modificari la nivelul emotiilor. La locul de munca trebuie sa fii pregatita sa faci fata acestor modificari fara a-ti fi afectata viata si relatiile profesionale.
Titlu Cate trebuie sa stie colegii despre sarcina ta?

La locul de munca va trebui sa pregatesti terenul, avand in vedere ca este nevoie sa iti anunti seful si colegii ca esti insarcinata.

Sa fii insarcinata si sa lucrezi in acelasi timp nu este usor, insa sarcina nu trebuie sa te impiedice sa duci la bun sfarsit responsabilitatile ce tin de profesia ta. Va dura cateva luni pana te vei adapta la noul stil de viata, avand in vedere modificarile prin care trece corpul si starea ta generala. Nu se stie cat de mult iti va fi afectata capacitatea de lucru, pentru ca asta depinde de la o femeie la alta.

 

In primul trimestru, s-ar putea sa fii coplesita de oboseala, de greturi matinale, de modificari ale ciclului de somn. Spre finalul acestei perioade, cand se considera ca sarcina este deja fixata, va trebui sa iti anunti seful ca esti insarcinata. E bine ca acesta sa iti cunoasca starea de sanatate si sa discutati impreuna despre conditiile tale de munca pentru viitorele luni de sarcina. Daca ai un sef intelegator ai putea sa discuti despre lipsa de la servici pentru vizitele frecvente la doctorul ginecolog. Totodata va trebui sa discutati si despre concediul de maternitate si data aproximativa a nasterii. Desi inca sarcina ta nu este vizibila pentru ochii colegilor tai, vei putea sa impartasesti si cu acestia vestea cea mare daca doresti.
In cel de-al doilea trimestru starea ta generala se va imbunatati deoarece iti vei  recapata energia, pofta de viata, tonusul general. Sarcina ta incepe sa fie vizibila acum si pentru ceilalti colegi ai tai. E bine sa le explici in cateva cuvinte starea ta generala, cum te simti, ce nevoi speciale ai, astfel incat in cazul in care nu te simti bine sa te inteleaga, sa stie cu ce te pot ajuta ca tu sa te simti cat mai confortabil la locul de munca.

 

In al treilea trimestru vei fi coplesita de oboseala, modificari corporale, probleme cu somnul. Colegii tai vor observa ca te descurci acum mai greu, reactionezi mai incet si esti mai obosita dupa-masa. Daca ai parte de niste colegi intelegatori, nu te sfii sa le accepti ajutorul.
Retine ca inainte sa pleci in concediul de maternitate va trebui sa iti lasi sarcinile de munca in grija altui coleg. Ar fi bine sa evaluezi cat mai bine cand incepi sa iti lasi responsabilitatile pe umerii altora!

Indiferent de calitatea relatiilor tale cu colegii de servici, tu esti cea care decide cate detalii vei dezvalui despre minunea care va aparea in viata ta!

 

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.