Cand si cum sa ne pedepsim copiii fara sa-i ranim

30 Jul 2013


A-ti pune copilul la colt cand doresti sa-l pedepsesti este probabil cea mai larg raspandita metoda de corectare a comportamentului. De la variante sadice de pus pe coji de nuca in genunchi cu mainile ridicate pana la cele uneori ineficiente de trimis in camera proprie, pusul la colt se incadreaza la zicala “cate bordeie atatea obiceie”. De regula o practica larg raspandita si cu durata mare in timp, are un “sambure de adevar” – ceva a facut ca aceasta modalitate sa reziste in timp.
Denumirea moderna a pusului la colt este “time-out” -ul si incadrarea sa intre metodele educationale este la capitolul penalizarea comportamentului. Este o forma de pedeapsa. Pedeapsa sau penalizarea este o metoda de modificare a comportamentului, o “unealta” care poate fi folosita corect sau gresit. Sunt multe de discutat despre statul la colt, cand si cum ar trebui aplicat corect, prea multe pentru a le putea cuprinde intr-un singur articol. Mai jos sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont daca aplicati pusul la colt cu copilul dvs. si daca vreti sa fie eficienta metoda, dar si sa nu raneasca emotional copilul.

CE SA NU FACI?

1. Nu il eticheta, nu striga la el. Asta deja reprezinta o pedeapsa (una ineficienta) si doua pedepse sunt de regula prea mult pentru o greseala.

2. Nu il trimite la colt undeva de unde poate vedea televizorul sau altceva interesant. Ideea de baza a pusului la colt este sa se plictiseasca. Lipsa de apentru copil. Daca are o preocupare interesanta in timpul statului la colt, penalizarea nu isi atinge scopul.

3. Nu vorbi cu el in timpul statului la colt, nu continua sa ii explici de ce sta sau sa ii dai impresia ca poate negocia. Explicatiile trebuie cunoscute de catre copil inainte, atunci cand sta la colt nu va intelege si nu va invata.

4. Nu fii suparata pe copil dupa ce trece timpul petrecut la colt. Asta reprezinta o pedepasa suplimentara care produce mai multa suferinta emotionala copilului decat statul la colt. Dupa ce pedeapsa a trecut totul revine la normal.
CE SA FACI?

1. Explica din timp greselile comportamentale pentru care il pui la colt. Asigura-te ca el cunoaste comportamentul nepotrivit pentru care este pus la colt si varianta potrivita ca sa poata evita penalizarea. Fa asta in momentele de dupa aplicare, cand copilul este linistit si cooperant (nu in timpul aplicarii metodei cand este frustrat).

2. Avertizeaza copilul atunci cand se poarta gresit ca, daca continua va fi pus la colt. Daca se opreste apreciaza acest fapt si nu il pune la colt. Mai explica o data de ce comportamentul era gresit si daca continua ar fi fost pus la colt si subliniaza comportamentul potrivit care l-a “ferit” de penalizare.

3. Aplica consecvent metoda. Daca se comporta gresit, l-ai avertizat si nu se opreste, aplica metoda indiferent de alte circumstante (ex.nu conteaza daca nu esti acasa). Daca nu aplici consecvent nu va intelege comportamentul gresit pe care trebuie sa nu il mai repete.

4. Stabileste clar cat timp va dura statul la colt. Specialistii recomanda atatea minute cati ani are copilul. Nu spune “stai acolo cat zic eu”, asta il face pe copil sa se simta lipsit de control si nu asta dorim. Vrem ca, in urma aplicarii acestei metode, copilul sa stie cum sa se comporte ca sa evite statul la colt, deci vrem sa inteleaga ca el e la control si sta in puterea lui sa primeasca sau sa evite statul la colt.

Nu in ultimul rand, nu fa abuz de acesta metoda. Folosita prea des va scadea si eficienta ei si va afecta si relatia ta cu copilul tau.

Autor:

Managing Partner la PsyLife Clinic Dr. in Psihologie psiholog clinician, psihoterapeut specialist

E-mail:
adela_raluca2@yahoo.com
Website:
http://www.psylife.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.