Cand mergem la stomatolog prima data-informatii despre data primului consult, sigilarea dintilor, fluorizari

05 Dec 2012


 

Dragi parinti, cu totii stim ca odata cu venirea pe lume a unui copil, prioritatile noastre, in calitate de parinti se schimba, iar primul gand in fiecare dimineata este acela de a proteja si de a avea grija.

Ne preocupam pentru sanatatea celor mici si primele intrebari nu intarzie sa apara, precum este si cea legata de momentul initierii unei legaturi cu medicul dentist.

Academia Americana de Stomatologie Pediatrica recomanda efectuarea primului control dentar odata cu aparitia dintilor. Fiindca varsta de eruptie a dintilor difera de la un copil la altul, prima aniversare a copilului este considerata drept momentul oportun pentru vizita la stomatolog, urmata de controale regulate efectuate periodic.
Aceste controale va ofera totodata informatii  asupra efectuarii igienei orale a copilului, a periajului, stabilind totodata si principiile dietei sanatoase, care sa evite aparitia cariilor. Recomand utilizarea Zymafluorului, de la nastere pâna la vârsta de 10-11 ani, deoarece asigura protectie optima impotriva cariilor dentare, consolidand dintii din perioada de dezvoltare intraosoasa.

Cu toate ca o protectie suplimentara prin sigilare a dintilor sau prin fluorizari topice la varste mai mari este benefica, aceasta nu poate inlocui efectul ”magic” al fluorului administrat pe cale orala.

Orice carie de lapte este o suferinta pentru copil si necesita o atentie sporita deoarece produce disconfort, iar evolutia rapida poate produce complicatii, de aceea prevenirea cariilor capata o importanta cu atat mai mare.

Sa vorbim despre sigilarea dintilor..

Prevenirea cariilor dentare la copii se poate face prin sigilarea dintilor de lapte, de obicei imediat dupa eruptie si consta in 2 etape: realizarea unui periaj profesional si aplicarea unui material de consistenta scazuta (fluid) cu atentie pentru a patrunde in fosetele suprafetei ocluzale, urmând ca fixarea sa se realizeze prin fototpolimerizare cu lampa. Acest compozit contine si fluor care are rolul de a intari smaltul dintilor, oferind astfel protectie impotriva cariilor.

Ca medici dentisti, folosim aceasta metoda de preventie deoarece ulterior se impiedica atacarea smaltului dentar si retentia resturilor de alimente. Trebuie retinut insa faptul ca o sigilare corect realizata poate dura câtiva ani, insa durabilitatea este conditionata de efectuarea unei vizite la dentist cel putin 1 data la 6 luni precum si de nivelul de aciditate din gura.

Si ce e cel mai important: Sigilarea este o metoda neinvaziva, nedureroasa  iar in prezent este posibila utilizarea sigilarilor dentare colorate, care pe lânga faptul ca sunt mai atractive pentru copii deoarece acestia isi pot alege culorile preferate, fac posibila observarea oricaror modificari la nivelul danturii.
Sa vorbim despre fluorizarea dintilor

Fluorizarea este un tratament stomatologic cu rolul de a suplimenta cantitatea de fluor a dintilor, recomandat cu precadere in cazul copiilor, care are rolul de a intari suprafata dintilor, prevenind astfel formarea leziunilor carioase. Procedura se realizeaza in cabinetul stomatologic cu o frecventa de 3-4 ori pe an, si consta in aplicarea pe suprafetele dentare a unor produse precum: geluri, solutii care contin fluor sau a unei paste de dinti fluorurate, dar aste numai dupa realizarea anterioara a unei igienizari complete a cavitatii bucale, pentru o mai buna penetrare a tesuturilor dentare.

De retinut ca, dupa efectuarea unei fluorizari se evita consumul de apa sau alimente pentru minim 30 de minute, iar gelul de fluorizare este recomandat pentru eliminarea hipersesnibilitatii dintilor, find considerat benefic si pentru prevenirea decalcifierii in jurul bracket-urilor.

In incheierea articolului am sintetizat câteva sugestii si sfaturi pentru voi, dragi parinti:

1. Acorda si importanta igienei orale a copilului, incepând de la nastere, inaintea aparitiei dintilor.

2. Introduceti periajul din momentul aparitiei primilor dinti, conform instructiunilor medicului dentist.

3. Asigurati o dieta sanatoasa copilului.

4. Faceti eforturi pentru prevenirea aparitiei cariilor sau tratati-le in etape incipiente, nedureroase, deoarece cariile dintilor de lapte evolueaza mai repede decât cele ale dintilor permanenti.

5. Vizitati medicul  cel putin de doua ori pe an pentru a asigura o atentie sporita sanatatii orale a copilului si o stare de confort in relatia cu clinica stomatologica .

Aveti grija de zâmbetul copilului vostru!

Autor:

E-mail:
office@qsmile.ro
Website:
http://www.qsmile.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.