Burta mare, creier mic …sau afectarea memoriei in timpul sarcinii si postpartum

16 Sep 2013


“Burta mare, creier mic” este o afirmatie ce sumarizeaza o teorie conform careia femeile in timpul sarcinii si perioadei postpartum au o capacitate mai redusa de concentrare, fiind si directii care afirma ca ar avea chiar pierderi de memorie.

Cu toata frenezia acordata de media, tulburarile de memorie asociate cu sarcina si nasterea au primit o atentie redusa din partea neuropsihologilor si, pana in acest moment, exista putine studii longitudinale care sa sustina aceste pierderi de memorie. Insa, intr-o sumarizare a studiilor stiintifice din acest domeniu (Brett & Banxedale, 2001) s-au scos in evidenta doua sindroame:

  1. Afectarea gestationala a memoriei – din studii care inregistreaza date subiective si teste obiective (raspunsurile femeilor la diverse intrebari) se pare ca acest sindrom apare la 80% din femei incepand cu finalul trimestrului doi si culminand cu trimestrul 3 de sarcina. Ce se intampla, de fapt? Femeile afirma ca, efectiv, nu isi mai amintesc lucruri pe care le au de realizat, uita foarte repede iar, obiectiv, s-a observat ca au rezultate mai reduse la sarcini care testeaza memoria explicita, adica acea capacitate de reamintire constienta si intentionata a unor cunostinte si experiente anterioare (de exemplu, ne utilizam memoria explicita pentru a ne aminti data si ora unei intalniri).
  2. Afectarea postpartum a memoriei – se spune ca apare imediat dupa nastere si ca dureaza o perioada mai lunga de timp dar ca apare intr-un numar mult mai redus de cazuri. Nu exista, insa, date stiintifice care sa ateste si sa testeze prevalenta acestui fenomen.
Daca exista astfel de pierderi de memorie, care sunt cauzele aparitiei lor? Pentru ca nu s-au gasit cause directe care sa afecteze diverse arii de functionare mentala in aceasta perioada s-a subliniat faptul ca, cel mai probabil, stresul asociat cu sarcina si nasterea este factorul essential al acestei dificultati in reamintirea unor lucruri. In plus, mai exista o directie biologica care ar explica aceste fenomene si anume modificarile hormonale care se petrec in organismul femeii insarcinate sau postpartum.

In concluzie, pot exista astfel de “pierderi de memorie” (conceptualizate, mai degraba, in atentie redusa si concentrare redusa), insa, acestea sunt mai degraba subiective – raportate de catre femeile insarcinate si nu sunt suficient testate si din punct de vedere stiintific. Astfel, sunt necesare diverse studii care sa le valideze dar, pana atunci, ar fi bine sa aveti o agenda in care sa va notati lucrurile importante de peste zi! JAutor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.