Bugetul (cashflow-ul) familiei. De la nevoie la performanta.

06 Mar 2012


 

Eficienta in finantele personale inseamna 20% cunostinte si 80% comportament.

Cel mai important ingredient in comportamentul individului fata de bani este DISCIPLINA. La o prima analiza toti consideram ca suntem extrem de disciplinati, insa nu este chiar asa. Intr-o cercetare de piata facuta la finalul anului 2011, numai 24,2% dintre respondenti afirma ca tin o evidenta scrisa si atenta a cheltuielilor.
Pentru a  demonstra asta, va adresez o singura intrebare:

Bugetul (cashflow-ul) familiei. De la nevoie la performanta.

Bugetul (cashflow-ul) familiei. De la nevoie la performanta.

Cate dintre voi tineti un buget al familiei (cash-flow)  actualizat la zi?

Ok, haideti sa explicam. In primul rand ce este un cashflow personal?  Este o forma de buget care ne arata de unde vin  si, mai ales, pe ce cheltuim banii in fiecare luna. Este un fel de “cantar financiar” care ne spune cum stam cu “greutatea in bani”.

De ce am avea nevoie de acest cashflow personal, la ce ne ajuta acesta?

  1. Stiti cu exactitate pe ce cheltuiti banii in fiecare luna. Mai ales atunci cand sunteti in familie va ajuta sa eliminati certurile si discutiile inutile pe tema banilor. Pe de alta parte, atunci cand aveti de luat decizii financiare va poate ajuta sa stiti de unde puteti economisi ceva bani.
  2. Arata comportamentul vostru de consum si economisire pe termen mediu. Daca tot ceea ce castigati cheltuiti, ba mai mult, va si indatorati lunar, asta este un simptom clar despre comportamentul vostru financiar. Dorintele si implusurile financiare sunt de obicei  mai mari decat veniturile.
  3. Va ajuta sa planificati cheltuieli mari (casa, masina, etc.) pentru ca va arata cat veti avea nevoie sa economisiti lunar si  de unde pentru a va putea permite aceste investitii.
  4. Arata dinamica finantelor personale in timp. Bugetul va ajuta sa vedeti cum evolueaza veniturile voastre in timp si cum se modifica, in mod corespunzator,  curba cheltuielilor care tinde sa egaleze sau sa depaseasca veniturile.
  5. Intelegi unde vei ajunge din punct de vedere financiar.  Poate fi un semnal de alarma foarte clar privind viitorul vostru financiar in cazul in care nu va controlati obiceiurile financiare in familie.
  6. Va juta sa luati decizii financiare in familie. De cele mai multe ori discutiile si tensiunile financiare in familie sunt generate de lipsa banilor. Cu ajutorul cashflow-ului veti putea identifica zonele ce se preteaza la “taieri de costuri”.
  7. Cel mai important lucru este legat insa de educatia financiara a copiilor vostri pe care  cu ajutorul monitorizarii zilnice a cheltuielilor o veti induce copiilor vostri. Vazand la voi acest mecanism de inregistrare a cheltuielilor, copii vor deveni mult mai responsabili fata de bani si fata de valoarea acestora

Pana la urmatorul post pe tema asta, va doresc :

Spor la bani!

Autor:

E-mail:
eusebiu@burcash.ro
Website:
http://www.burcash.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.