Beneficiile pe care le aduce jocul cu copilul tau

10 Dec 2013


Copilul care nu vrea sau nu poate sa se joace este un copil pe care il putem banui de probleme emotionale. Exact ca un adult care nu  vrea sau nu poate sa munceasca. Jocul este locul unde imaginatia are voie sa faca ce isi doreste.

E locul in care putem scapa de tot ce ne inconjoara in lumea reala. Iar copiii stiu cel mai bine sa faca asta! Unii copii sunt lideri iar altii sunt participanti la joc dar toti au instinctul de a se juca inca de dupa nastere si instinctul “infloreste” pe la 2-3 ani. Daca pentru un adult jocul inseamna timp liber, pentru copii jocul seamana cu un loc de munca, ceva ce le ocupa mult timp si pe care il fac intr-o maniera foarte serioasa.
Jocul poate sa fie distractiv dar, de asemenea, este o componenta semnificativa in dezvoltarea copilului tau. Cu cat este mai complex, cu atat implica mai multe componente. Comportamente, emotii, luarea de decizii, rezolvarea de probleme toate acestea pot pot fi urmarite in cazul celui mic. Mai mult decat atat, jocul este pentru tine, ca parinte, cea mai buna modalitate de a te apropia de copilul tau si de a invata sa il cunosti.

Ce castiguri iti aduce jocul?

  • Il indemni pe copil inspre a se simti apropiat de tine si inspre a se simti in siguranta cand vine vorba de a-ti spune lucruri care nu sunt confortabile pentru el;
  • Il inveti sa nu se izoleze – jocul in grup il ajuta sa isi dezvolte, in principal, comportamente sociale care il vor ajuta enorm pe termen lung;
  • In joc ii poti dezvolta increderea in propria persoana recompensandu-l cand face un lucru bun si oferindu-i solutii cand ceva nu ii iese cum si-ar dori el;
  • Il poti invata sa se adapteze emotional la diverse situatii negative; in joc il poti pune pe copil in diverse ipostaze; poti construi scenarii pentru a vedea cum gandeste si cum simte putand interveni in cazul in care considerica e nevoie.

Acestea sunt castigurile mari si generale pe care le poti obtine prin a te juca cu copilul tau. Replici de genul: “sotul meu/sotia mea este responsabila cu jocul”, “copilul meu se joaca foarte frumos si singur”, “nu ma pot prosti asa cum fac ei” nu trebuie sa existe in cadrul unei familii – ambii parinti sunt datori cu joc si nu e doar o datorie ci e un mare castig pentru copii. Copilul rar va veni sa iti spuna: “am avut o zi grea la gradinita! Putem discuta despre asta?” dar, cu siguranta, va veni sa va spuna: “nu vrei sa ne jucam?”. Astfel, pana la sfarsitul jocului poate le-am oferit mai mult decat daca am fi avut o discutie serioasa.

In concluzie: Mamici… Tatici… La joaca!

Autor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.