Beneficiile masajului asupra gravidei

24 Aug 2012


 

Sarcina aduce cu ea un imens bagaj emoţional, afectiv, sentimente plăcute şi unice, dar şi efecte mai puţin plăcute care creează disconfort. Gravidele se pot aştepta în timpul sarcinii la dureri de spate sau de ceafă, tensiune musculară, picioare umflate, oboseală, stres. Toate aceste suferinţe ale gravidei pot fi tratate într-un mod plăcut, fără medicamente şi fără efecte secundare. Prin masaj.            Prin ce se diferenţiază un masaj pentru gravide de unul obişnuit?

Beneficiile masajului asupra gravidei

Masajul gravidei se realizează din poziţia culcat pe o parte, folosindu-se perne de diferite dimensiuni, sau gravida poate fi aşezată pe un scaun special. Poziţionarea corectă a gravidei asigură confort şi siguranţă atât acesteia cât şi copilului. Masajul gravidei presupune tehnici speciale care nu se efectuează cu forţă, iar frământatul sau presiunile profunde trebuie evitate la nivelul gleznelor şi la încheietura mâinilor pentru că pot declanşa contracţii uterine.

Inainte de a i se face un masaj, gravida trebuie să ceară acordul medicului obstetrician. Masajul este recomandat din al doilea trimestru de sarcină, de 2 ori pe săptămână.  Se vor evita uleiurile intens aromate, talcul şi orice substanţă faţă de care gravida prezintă alergii sau manifestă o stare de disconfort. Se folosesc uleiuri care nu conţin coloranţi cum ar fi uleiuri esenţiale de plante, uleiul de măsline, uleiul de migdale, care au efecte de reducere a anxietăţii, calmare, detensionare musculară.
Masajul prenatal este contraindicat dacă gravida prezintă următoarele:

 • hemoragii, crampe abdominale sau scurgeri ale lichidului amniotic;
 • urinare frecventă cu senzaţia de arsură, dureri în zona lombară, febră şi frisoane (semne ale infecţiei de tract urinar);
 • dureri de cap severe, dureri de spate acute care nu cedează la schimbarea posturii, greaţă şi vărsături, hipertensiune arterială şi tulburări de vedere.

Masajul nu trebuie efectuat pe abdomen sau in dreptul zonelor cu varice. De asemenea, zonele care nu ar trebui masate sunt urmatoarele: porţiunile iritate ale pielii, rănile deschise, vânătăile, inflamaţiile, precum şi zonele cu infecţii locale.

 

Beneficiile masajului :

 • Masajul ameliorează durerea de gât şi spate. Masajul spatelui se adresează musculaturii paravertebrale, zonei lombosacrate şi fesierilor. Masajul urmăreşte relaxarea musculară, dar şi inducerea unei stări generale de bine, confortul psihic fiind la fel de important ca şi relaxarea fizică pentru viitoarea mămică.
 • Drenaj limfatic si facilitare a circulatiei venoase in vederea prevenirii si tratarii edemelor (umflarea picioarelor) – retenţia de apă este cauzată de creşterea cantităţii de progesteron în sânge, de încetinirea circulaţiei venolimfatice de întoarcere, de relaxarea pereţilor vasculari şi de obstacolul pe care îl reprezintă uterul mărit în volum. Masajul picioarelor are scopul de a îmbunătăţi circulaţia sangvină şi limfatică şi se realizează dinspre periferie spre regiunea inghinală. Constă în mişcări circulare, dar şi de-a lungul traseului marilor vase ale membrelor inferioare.
 • Prevenirea apariţiei spasmelor musculare (“cârcei”) frecvente in perioada de sarcină.
 • Acţionează favorabil şi asupra dezvoltării fatului deoarece tehnicile de masaj prenatal ajută la imbunătaţirea circulaţiei sangvine care aduce astfel mai mult oxigen şi substanţe nutritive celor doi.
 • Profilaxia apariţiei piciorului plat – prin efectuarea de masaj în talpă (nu reflexoterapie).
 • Imbunătăţeşte metabolismul general şi cel local.
 • Reduce anxietatea şi depresia, menţinând  tonusul mental ridicat.
 • Reducerea migrenelor şi imbunătăţirea calităţii somnului.
 • Menţine elasticitatea pielii- masajul prenatal are un rol esenţial şi in prevenirea vergeturilor, prin creşterea sintezei de elastină şi colagen.
 • Ajută la eliminarea toxinelor şi la menţinerea unui tonus ridicat.
 • Sporeşte starea de relaxare psihică şi emoţională.
 • Travaliu mai uşor. Mai multe studii au demonstrat efectele benefice ale masajului pentru gravidele care nasc natural. Se pare că, dacă este efectuat cu regularitate până aproape de termenul naşterii, masajul scurtează durata travaliului şi ameliorează durerile din timpul naşterii.

 

Masajul in timpul sarcinii este o tehnica terapeutica ce se focuseaza pe nevoile viitoarei mamici, pe măsură ce corpul ei trece prin schimbari cauzate de starea de graviditate.

 

                                                            Kinetoterapeut,

Coralia Ilinca

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.