Analize medicale pe care este esential sa le faci in timpul sarcinii

19 Jul 2013


Sanatatea este cel mai de pret lucru pe care il avem iar in timpul sarcinii aceasta are un rol important si determinant pentru buna dezvoltare a fatului, dar si pentru siguranta mamei. Daca in mod obisnuit o femeie trece prin analizele anuale: vizita la ginecolog, la un control la san si analize de sange anuale, in timpul sarcinii exista o serie de investigatii medicale pe care viitoarea mamica trebuie sa le parcurga.
Primul trimestru de sarcina

In primul trimestru de sarcina trebuie sa efectuezi o serie de analize care sa iti stabileasca atat grupa sanguina si Rh-ul cat si testari pentru diferite boli sau afectiuni cum ar fi hepatita sau sifilisul.

Iata lista de teste si investigatii pe care ti le va propune medicul tau:

–  Hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare;

–  Testare HIV, VDRL (sifilis), pentru depistarea hepatitei B si C;

– Teste de sange pentru hormoni;

– Examen citologic Babes-Papanicolau;

– ecografie asociata cu dublu test (dozarea serica a unor hormoni de sarcina), prin care se poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la anumite gravide ce indica sindrom Down sau Edwards.
In cadrul primei consultatii medicul ginecolog va evalua greutatea pacientei, va masura tensiunea arteriala si alura ventriculara.

 

Al II-lea trimestru de sarcina

Este extrem de important ca in aceasta perioada viitoarea mamica sa nu lipseasca de la nici un control ginecologic. Iata ele mai importante consultatii din aceasta perioada:

– la 16-18 saptamani de sarcina, ginecologul recomanda efectuarea triplului test, care depisteaza anomaliile cromozomiale.

– la 20-22 saptamani de sarcina se recomanda efectuarea ecografiei de morfologie fetala. Aceasta   evidentiaza dezvoltarea fatului si localizarea sa, dar si gradul de maturitate a placentei si cantitatea de lichid amniotic. Aceasta este perioada optima pentru depistarea eventualelor malformatii aparute asupra fatului.

– tot in aceasta perioada se repeta o parte din analizele de sange pentru a depista o eventuala anemie,care poata sa apara in timpul sarcinii iar daca aceasta apare, trebuie diagnosticata la timp si tratata.

 

Ultimul trimestru de sarcina

La 30-32 de saptamani de sarcina se recomanda efectuarea ecografiei de trimestrul III. Aceasta evalueaza dezvoltarea fetala, greutatea, localizarea definitiva a placentei, functia inimii fetale si gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic.

Atunci cand sarcina ajunge la 7-8 luni controlul ginecologic ar trebui sa fie o data la doua saptamani iar pe masura ce sarcina avanseaza in luna a 9 a controlul trebuie sa fie saptamanal.

In aceasta perioada medicul va monitoriza tensiunea arteriala, greutatea, pozitia si inaltimea uterului si va evalua bataile cordului fetal. Si in ultimul trimestru de sarcina viitoarea mamica va repeta o serie de analize de sange si urina precum si examenul de secretie vaginala. In plus, se vor efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.