Alimentaţia la început de sarcină: alimente pentru tine şi copilul tău

15 Feb 2012


Începutul sarcinii – o perioadă de schimbări majore în organismul femeii

Atunci când apare o sarcina, corpul femeii începe o curăţenie generală, mai accentuată decât de obicei, pentru a asigura bebeluşului în formare un mediu cât mai prielnic şi mai puţin toxic.

Pentru cele mai multe dintre viitoarele mămici, primul trimestru de sarcină este o perioadă delicată, plină de tot felul de griji şi de proiecţii, de schimbări corporale şi psihice, precum şi de neplăcutele greţuri matinale. Eu vă îndemn să vedem partea bună a lucrurilor şi să conştientizăm că acestea sunt modalităţi prin care organismul se detoxifică şi se obişnuieşte cu situaţia de viitoare mamă.

De aceea nu rămâne decât să ne odihnim, să apelăm la remedii naturale precum alimente fermentate – varză murată, borş etc. (care vor tăia greaţa prin gustul acru, vor diminua poftele şi vor ajuta la detoxifiere), ceai de ghimbir ş.a. şi să începem să ne hrănim cât mai sănătos şi mai adecvat acestei perioadei unice din viaţa noastră.

Alimentaţia potrivită la început de sarcină e esenţială pentru a depăşi cu succes şi în deplină sănătate aceasta perioadă din viaţa ta de mamă. Mai jos vom aminti alimentele pe care trebuie să le consumi în primul trimestru de sarcină, dar şi ce nu ar trebui să mănânci în această perioada.
Alimentatia la inceput de sarcina

Alimente potrivite pentru primul trimestru de sarcină

În ceea ce priveşte alimentaţia din timpul sarcinii, propun să aruncăm o privire în urmă cu câţiva zeci de ani şi să vedem ce erau învăţate cuplurile tinere să mănânce în perioada de preconcepţie şi apoi mama în timpul sarcinii, aproape peste tot in lume.
Iată, aşadar, ce consumau şi ce obiceiuri alimentare transmiteau din generaţie în generaţie stră-stră-stră-bunicii noştri pentru a avea urmaşi sănătoşi:

 • Peşte (în special oceanic), icre de peşte, crustacee surse grozave de acizi graşi esenţiali Omega 3, vitamine liposolubile, colesterol, proteine şi minerale greu de obţinut precum zincul şi iodul. Riscul de contaminare cu metale grele scade atunci când peştii sunt pescuiţi în ocean, în larg (este mai bine să se evite cei de cultură). Cum la noi aceste alimente nu sunt uşor de procurat pentru toată lumea, indicat ar fi ca femeile însărcinate sa ia suplimente cu Omega 3.
 • Ficat – numai de la animale crescute natural, care pasc iarba şi care nu au niciun fel de substanţe toxice în alimentaţie. Vom avea, astfel, un aliment extrem de nutritiv, bogat in fier, vitamine din grupa B, acid folic, grăsimi şi colesterol, importante pentru dezvoltarea bebeluşului. De la animale, în perioada de preconcepţie şi început de sarcină se consumau, obligatoriu, pe vremuri şi organele.
 • Ciorba/supa din zeamă de oase (de la aceleaşi animale crescute natural). Atunci când oasele sunt fierte la foc foarte mic pentru cel puţin 6 ore, zeama obţinută devine extrem de nutritivă, bogată în calciu şi multe alte minerale. Zeama de oase de peşte este cea mai bogata în calciu.
 • Ouă organice de la păsări care consuma hrana lor naturala şi nu cereale şi care sunt surse importante de vitamine liposolubile, proteine, calciu, fier, colină, acizi graşi esenţiali. Ouăle din comerţ trebuie evitate.
 • Unt crud, bogat în vitaminele A şi D, minerale şi acizi graşi esenţiali de mare folos pentru dezvoltarea celui mic. Mai ales într-un climat temperat sau rece, unde nu ne putem bucura de statul la soare tot timpul anului, vitamina D trebuie obţinută şi din alimente. Dintre toate grăsimile, untul (în special cel crud) aduce cel mai mult cu grăsimile saturate din laptele de mamă.
 • Alte produse lactate crude – pe lângă unt, importante sunt şi laptele, brânza, smântâna, iaurtul – toate crude şi doar de la animale hrănite natural.
 • Legume – extrem de important este consumul de legume şi de frunze verzi, parte din ele crude, iar parte gătite uşor la aburi, sotate sau gătite la cuptor. Vorbim aici de stevie, spanac, lobodă, kale, urzică, salată verde, grâuşor, leurdă (în sezon), fasole verde, broccoli şi tot restul de legume locale, de sezon. Este, de asemenea, important ca legumele să fie organice. Vestea bună aici este că şi pe perioada iernii se găsesc în supermarketuri legume bio congelate, iar în tot mai multe magazine bio online se găsesc legume bio proaspete sau conservate. Mare parte din legumele de mai sus conţin folati, forma naturala a acidului folic, foarte important pentru prevenirea spina bifida precum şi pentru atât de necesarele vitamine, minerale şi fito nutrienţi. Toate alimentele de origine animală trebuie însoţite de cantităţi mari de legume şi de cantităţi moderate de murături făcute în casa.
 • Alimente fermentate precum varza murată şi băuturi fermentate – iaurt, chefir, borş, Kvass – consumate zilnic. Alimentele fermentate îi vor asigura mamei o floră intestinală echilibrată, pe care – dacă va naşte natural – o va transmite şi puiuţului. Alimentele fermentate sunt sursă valoroasă de vitamina C, vitamina B12 şi alte vitamine din grupa B şi ajută foarte mult în caz de greţuri matinale şi pofte de alimente procesate. Aşa cum am spus şi mai sus, alimentele fermentate stimulează detoxifierea organismului, dar sunt extrem de eficiente şi în întărirea sistemului imunitar.
 • Fructe proaspete, in special de sezon, locale, dar şi unele din import precum banane, avocado, rodii etc.
 • Cereale integrale, în cantităţi mici, de preferinţă încolţite şi fermentate înainte de a fi consumate, pentru ca toţi nutrienţii să fie uşor asimilaţi. Cerealele cu gluten pot fi o problema pentru mulţi şi atunci viitoarele mămici pot începe să includă în alimentaţie pseudo cereale precum hrişcă, quinoa, amaranth, mei (mult superioare cerealelor clasice).
 • Nuci şi seminţe, în special cele cu conţinut mare de Omega 3, precum nuci, cânepa, in, chia. Ca şi în cazul cerealelor, majoritatea oleaginoaselor trebuie hidratate 8-12 ore pentru a deveni mai uşor asimilabile.
Pe lângă această alimentaţie esenţială, este, în egală măsură, important ca viitoarea mămica să fie menajata, să nu facă efort, să aibă parte de vorbe bune şi calde. Asa ca rolul tatalui si al familiei este la fel de important in aceasta perioada ca si disciplina alimentara a ta ca viitoare mama.

Ce să nu mănânci în primul trimestru de sarcină

Vreau să amintesc şi de faptul că trebuie evitate cu orice preţ produsele fast food şi toate produsele procesate (zahar, făină albă etc.) pentru că cele mai multe conţin grăsimi hidrogenate şi tot felul de coloranţi şi aditivi periculoşi. Toate acestea golesc organismul de nutrienţii importanţi şi pot duce la probleme în dezvoltarea celui mic.
Ne oprim aici in privinta alimentelor care trebuie evitate, dar promit ca voi reveni pe larg intr-un alt articol asupra acestui aspect de asemenea important.

Semneaza cu drag, Simona Dinu

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.