Alegerile unei mame…

13 Jan 2014


Atunci cand devii mama te confrunti cu o decizie extrem de dificila. Cum sa faci loc in viata ta noului tau rol de mama? De cele mai multe ori vrem sa adaugam acest rol minunat pe care ni-l dorim, fara sa renuntam la prea multe. Si aici ne uitam adesea unele la altele, ne comparam si ne judecam. Si cele mai dure critice suntem noi, nu barbatii din jurul nostru.

Care sunt cele mai frecvente alegeri? Si cele in functie de care ne judecam cel mai dur?

Stau acasa mai mult timp sau ma intorc la munca cat mai repede?”

„Renunt la iesirile cu prietenii sa stau cu copilul?”

„Imi las copilul peste noapte sau mai multe zile la bunici ca sa ma distrez intr-o seara in club sau intr-o escapada de weekend?”
In primul rand pentru aceste intrebari nu exista raspunsuri corecte sau gresite. Aud de multe ori comentarii rautacioase ale mamelor care aleg o varianta la adresa mamelor care au ales cealalta varianta. „Eu nu as putea sa stau acasa atata timp, ma deprofesionalizez. Nu stiu cum poate, cum se poate delasa asa”. „Vai, cum sa iti lasi copilul cu bona ca sa iesi in club? Ce mama mai e si aia?”. „Vai ca nu misca nicaieri fara copil. De cand e mama nu mai merge nicaieri, nu mai face nimic.” Si alte comentarii mai mult sau mai putin dure.

Mi-ar placea sa ma trezesc intr-o lume in care oamenii ar intelege mai bine si ar accepta mai usor diversitatea umana. Daca mie mi se pare dificil ceva, nu inseamna ca acel ceva ESTE dificil si sine si e asa pentru oricine. Daca pentru mine decizia buna este sa stau acasa cu copilul meu 2-3 ani, nu inseamna ca aceasta decizie este cea mai buna si pentru verisoara mea. Daca eu  nu doresc sa ies in club sa ma distrez ci prefer sa stau cu copilul si sa ma ditrez de incercarile lui de a merge busilea, nu inseamna ca nu mai stiu ce e viata sociala si distractia. Daca eu simt nevoia de a-mi lasa copilul un weekend la bunici si sa petrec acel weekend doar cu sotul la o cabana la munte, nu inseamna ca sunt mai putin mama decat cea care nu pleaca nicaieri fara copilul ei.

Sunt pur si simplu alegeri diferite, care au avantaje si dezavantaje diferite pentru fiecare mama. Si nicio alegere nu face o mama superioara sau inferioara altei mame. Aceste decizii si alegeri personale (in care conteaza atat de multi factori) nu au nicio legatura cu cat de bune suntem ca mame. Si nu ar trebui sa ne judecam unele pe altele in functie de aceste alegeri, nici sa ne simtim complexate fata de mame care a facut alte alegeri. Sau dimpotriva, sa ne consideram superioare, mame „mai bune” pentru ca am ales varianta X si nu Y.
Fiecare mama alege varianta cea mai buna pentru familia sa si viata sa. Si cel mai bine stie daca a ales sau nu bine, ea. Eu, din afara, cu siguranta nu ma pot pronunta (desi uneori ma pot grabi sa judec) daca ea a ales sau nu bine pentru ca nu cunosc toate detaliile legate de viata ei. Si mai mult decat atat, nu exista varianta buna sau rea. Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. Iar avantajele si dezavatajele mele pentru o optiune pot fi foarte diferite de avantajale si dezavantajele altei mame pentru aceeasi situatie.

Asa ca, dragi mame, haideti sa nu ne mai comparam atat de mult si sa nu ne mai judecam atat de dur. Si sa incercam sa fim noi multumite cu propriile alegeri si satisfacute de viata noastra in sine!

Autor:

Managing Partner la PsyLife Clinic Dr. in Psihologie psiholog clinician, psihoterapeut specialist

E-mail:
adela_raluca2@yahoo.com
Website:
http://www.psylife.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.