5 idei care te ajuta sa fii un parinte calm

15 Nov 2013


Aventura de a fi parinte este cea mai frumoasa dar si cea mai grea in acelasi timp. Ne dorim mult un copil, il iubim la nebunie si avem parte de momente extraordinare alaturi de el, dar si de momente dificile in care ne trezim intr-o situatie in care nu stim cum sa reactionam. Cea mai greu “incercata” calitate a noastra atunci cand devenim parinti este…rabdarea. Constatam destul de repede cat de important este sa fim noi ca parinti calmi si vedem ca situatiile in care am reusit se gestioneaza mult mai usor. Dar cu toate acestea, nu reusim intotdeauna, desi ne dorim.
Mai jos ai 5 idei care te pot ajuta sa ramai calm in situatiile in care copilul tau are un comportament dificil.

1.Respira adanc, numarand pana la 4, inspirand pe nas si expirand pe gura. Fa asta de cateva ori inainte de a interveni in orice ar face copilul tau. Aceasta respiratie te ajuta sa te calmezi. E util sa exesezi asta o perioada in momentele de calm, pentru a devein un “instrument” cu adevarat util atunci cand calmul tau e pus la incercare.

2.Evalueaza cu atentie situatia! Este intr-adevar o urgenta? Adica poate pati copilul ceva grav, arde casa sau se darama ceva? De cele mai multe ori, nu e cazul, dar noi reactionam ca la o urgenta. Cand reactionam asa, nu avem timp sa ne calmam si sa ne gestionam emotiile.

3.Gandeste-te care e motivatia copilului tau, de ce face un anumit comportament. Nu cadea in capcana lui “numai ca sa ma enerveze pe mine”. Cei mai multi copii nu au aceasta motivatie. Daca o au, inseamna ca atunci cand te enervezi, ceva din comportamentul tau ii aduce un beneficiu copilului. In cast caz, ar fi poate utila o discutie cu un specialist, care te poate ajuta sa rupi acest cerc vicios al comportamentelor intre tine si copilul tau. Insa, de cele mai multe ori un copil face un comportament care e deranjant pentru noi, dar placut pentru el (ex. bate cu o lingura de metal intr-o oala). In aceste situatii, daca descoperim motivul ii putem oferi o alternativa acceptabila si pentru noi (ex.sa bata cu lingura de lemn sau sa ii oferim tobe), sau cel, putin, faptul ca stim de ce face un anumit comportament ne ajuta sa ne pastram calmul.

4.Incearca sa iti amintesti ca marea majoritate a comportamentelor deranjante ale copilului tau sunt trecatoare, au o anumita etapa in care se desfasoara mai intens, iar apoi treptat dispar (aceste comportamente sunt rezultatul unor etape de dezvoltare cognitiva in care copilul exploreaza sau invata ceva). De multe ori ne pierdem calmul cand ne gandim ca tot timpul copilul nostru va face acel comportament, asta ar fi de nesuportat si deci trebuie sa intervenim rapid pentru a stopa “dezastrul”! Chiar daca nu sunt acestea exact cuvintele din mintea noastra, cam acesta este sensul si aceste ganduri sunt cele care ne fac sa izbucnim.
5.Pastreaza in minte o imagine induiosatoare a copilului tau, un anumit moment special (de exemplu cand iti ia fata in maini si iti da un pupic, sau cand ti-a spus ceva ce te-a marcat). Pastreaza acest moment ca pe un ‘antidot” in momentele in care comportamentul lui e dificil. Tendinta noastra este de a generaliza si in momentul in care copilul se poarta gresit, tindem sa generalizam asta la intreaga sa fiinta si sa consideram ca avem un copil “rau”. Asta ne face pe moment sa fim mai duri cu el si sa ne pierdem calmul, iar putin mai tarziu ne face sa ne simtim vinovati si sa regretam reactia noastra. Ajuta daca ne putem aminti “Copilul meu e mult mai mult decat ceea ce face in acest moment” si avem acea imagine / amintire induiosatoare care ne va face sa reactionam mai echilibrat.

 

Si nu in ultimul rand, fii induiosator cu tine drag parinte! Nu o sa-ti iasa tot timpul, uneori iti vei pierde calmul. Stai linistit: copilul tau te iarta daca depui efort sa nu reactionezi tot timpul asa!

Autor:

Managing Partner la PsyLife Clinic Dr. in Psihologie psiholog clinician, psihoterapeut specialist

E-mail:
adela_raluca2@yahoo.com
Website:
http://www.psylife.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.